V vinu bomo zares uลพivali le, ฤe bo ponujeno pri pravilni temperaturi in v pravih kozarcih.
Peneฤe vino je pravilno ohlajeno na 6 do 8 stopinj.
Bela vina pijemo ohlajena na 8 do 10 stopinj. Pri niลพji temperaturi pijemo vina z zelo izraลพeno kislino, vrhunska bela vina pa postreลพemo ohlajena na 10 stopinj. V kozarcu se vino kmalu ogreje na 12 stopinj in ลกele takrat je primerno za pitje.
Mlada rdeฤa vina, ki se odlikujejo s sadnimi vonjavami, postreลพemo pri temperaturi od 12 stopinj (cviฤek) do 15 stopinj (merlot). Zrela rdeฤa vina pijemo pri temperaturi 15 do 18 stopinj.
Pravi ljubitelji vina zatrjujejo, da pridejo v poลกtev le kozarci iz ฤistega in tankega kristalnega stekla.
Na sploลกno velja, da so kozarci z veฤjimi ฤaลกami namenjeni rdeฤkastim in rdeฤim vinom, tisti z manjลกimi ฤaลกami pa belim in bolj aromatiฤnim vinom. Kozarci za belo vino drลพijo od 100 do 400 mililitrov, za roseje in rdeฤa vina pa od 350 in vse do 1050 mililitrov.
Belo vino zahteva kozarec z viลกjo ฤaลกo, da vonjave opravijo daljลกo pot in dlje ฤasa ostanejo v njem, k ฤemur pripomore zoลพena odprtina. Pecelj je daljลกi, da toplota dlani ne bi prehitro prehajala v vino.
Mlado rdeฤe vino zahteva kozarec z robom. Odprtina je oลพja, zato vonjave kroลพijo nad povrลกino in ne izhlapevajo prehitro. Zrelo rdeฤe vino ponudimo v kozarcu z zaobljenimi stenami in brez robov.
Kozarce z belim vinom nalijemo do dveh tretjin, kozarce z rdeฤim vinom pa le do polovice.
Za peneฤa vina naj bo kozarec visok, da mehurฤki ฤim dlje potujejo do povrลกine. ฤim starejลกe je vino, drobnejลกi so mehurฤki in dalj ฤasa se ohrani pena.
