Na zdravje!

Znam svetuje

V vinu bomo zares uลพivali le, ฤe bo ponujeno pri pravilni temperaturi in v pravih kozarcih.

Peneฤe vino je pravilno ohlajeno na 6 do 8 stopinj.

Bela vina pijemo ohlajena na 8 do 10 stopinj. Pri niลพji temperaturi pijemo vina z zelo izraลพeno kislino, vrhunska bela vina pa postreลพemo ohlajena na 10 stopinj. V kozarcu se vino kmalu ogreje na 12 stopinj in ลกele takrat je primerno za pitje.

Mlada rdeฤa vina, ki se odlikujejo s sadnimi vonjavami, postreลพemo pri temperaturi od 12 stopinj (cviฤek) do 15 stopinj (merlot). Zrela rdeฤa vina pijemo pri temperaturi 15 do 18 stopinj.

Pravi ljubitelji vina zatrjujejo, da pridejo v poลกtev le kozarci iz ฤistega in tankega kristalnega stekla.

Na sploลกno velja, da so kozarci z veฤjimi ฤaลกami namenjeni rdeฤkastim in rdeฤim vinom, tisti z manjลกimi ฤaลกami pa belim in bolj aromatiฤnim vinom. Kozarci za belo vino drลพijo od 100 do 400 mililitrov, za roseje in rdeฤa vina pa od 350 in vse do 1050 mililitrov.

Belo vino zahteva kozarec z viลกjo ฤaลกo, da vonjave opravijo daljลกo pot in dlje ฤasa ostanejo v njem, k ฤemur pripomore zoลพena odprtina. Pecelj je daljลกi, da toplota dlani ne bi prehitro prehajala v vino.

Mlado rdeฤe vino zahteva kozarec z robom. Odprtina je oลพja, zato vonjave kroลพijo nad povrลกino in ne izhlapevajo prehitro. Zrelo rdeฤe vino ponudimo v kozarcu z zaobljenimi stenami in brez robov.

Kozarce z belim vinom nalijemo do dveh tretjin, kozarce z rdeฤim vinom pa le do polovice.

Za peneฤa vina naj bo kozarec visok, da mehurฤki ฤim dlje potujejo do povrลกine. ฤŒim starejลกe je vino, drobnejลกi so mehurฤki in dalj ฤasa se ohrani pena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite