Na zdravje!

Morda vas zanima

- Oglas -

V vinu bomo zares uživali le, če bo ponujeno pri pravilni temperaturi in v pravih kozarcih.

Peneče vino je pravilno ohlajeno na 6 do 8 stopinj.

Bela vina pijemo ohlajena na 8 do 10 stopinj. Pri nižji temperaturi pijemo vina z zelo izraženo kislino, vrhunska bela vina pa postrežemo ohlajena na 10 stopinj. V kozarcu se vino kmalu ogreje na 12 stopinj in šele takrat je primerno za pitje.

Mlada rdeča vina, ki se odlikujejo s sadnimi vonjavami, postrežemo pri temperaturi od 12 stopinj (cviček) do 15 stopinj (merlot). Zrela rdeča vina pijemo pri temperaturi 15 do 18 stopinj.

Pravi ljubitelji vina zatrjujejo, da pridejo v poštev le kozarci iz čistega in tankega kristalnega stekla.

Na splošno velja, da so kozarci z večjimi čašami namenjeni rdečkastim in rdečim vinom, tisti z manjšimi čašami pa belim in bolj aromatičnim vinom. Kozarci za belo vino držijo od 100 do 400 mililitrov, za roseje in rdeča vina pa od 350 in vse do 1050 mililitrov.

Belo vino zahteva kozarec z višjo čašo, da vonjave opravijo daljšo pot in dlje časa ostanejo v njem, k čemur pripomore zožena odprtina. Pecelj je daljši, da toplota dlani ne bi prehitro prehajala v vino.

Mlado rdeče vino zahteva kozarec z robom. Odprtina je ožja, zato vonjave krožijo nad površino in ne izhlapevajo prehitro. Zrelo rdeče vino ponudimo v kozarcu z zaobljenimi stenami in brez robov.

Kozarce z belim vinom nalijemo do dveh tretjin, kozarce z rdečim vinom pa le do polovice.

Za peneča vina naj bo kozarec visok, da mehurčki čim dlje potujejo do površine. Čim starejše je vino, drobnejši so mehurčki in dalj časa se ohrani pena.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad