Enostavni francoski rogljički

Morda vas zanima

- Oglas -

To ni trenutek, da bi se spuščali v razlike med rogljički, croissanti in brioši, cilj je prijetno presenetiti drago ali dragega z malo truda. Uspeh je zagotovljen!

Bodimo iskreni: ali obstaja kaj lepšega kot to, da se zjutraj prebudimo ob mamljivih vonjavah sveže pečenega rogljička, ki ga pojemo ob kavi.

Sestavine (za 12 rogljičkov)

  • poljubna marmelada ali čokoladni namaz (12 žličk)
  • kupljeno zmrznjeno listnato kvašeno testo (400 g)
  • žlička sladkorja
  • 1 dcl vode

Priprava

1Testo damo v zmrzovalnik, še najbolje je, če v njem prenoči. Položimo ga na krožnik oziroma pladenj in pokrijemo s folijo. Iz zamrzovalnika ga kakšno uro pred uporabo premestimo v hladilnik.

2

Zvečer vzamemo testo iz hladilnika in ga pustimo počivati 10 minut. Rahlo pomokamo delovno površino in testo razvaljamo na približno 25 x 75 cm pravokotnik. Narežemo ga na trikotnike.

3

Na širši del položimo žličko izbranega nadeva in enega po enega položimo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Med rogljički mora biti dovolj prostora, ker bodo čez noč malo narasli.

4Ko so rogljički na pekaču, jih s čopičem namočimo po vrhu in posujemo s sladkorjem v zrnu, tako da ko se voda posuši, ostane sladkor prilepljen na rogljiček. Dodatno posipanje s sladkorjem v prahu je naša izbira.

5Pekač damo v pečico in prižgemo samo luč (ne prižigamo pečice ali grelcev!). Tako bo temperatura v pečici okoli 28 stopinj. V kolikor ste nestrpni ali želite postopek pohitriti, vam bo prišla prav informacija, da zadostujeta že dve uri takega vzhajanja.

6Zjutraj vstanemo 15 minut pred osebo, ki jo želimo razveseliti. Vzamemo pekač iz pečice, to segrejemo na 200 stopinj Celzija. Nato v pečico položimo pekač z rogljički, ki jih pečemo od 10 do 15 minut, odvisno od pečice.

Zanimivosti

6Legenda pravi, da so rogljiček prvič pripravili na Dunaju ob porazu Osmanskega cesarstva leta 1683. Turška vojska je, da bi uničila mestno obzidje, nameravala ponoči v podzemne predore postaviti dinamit. Peki so bili tisti, ki so ponoči že v službi opazili premike, in sprožili alarm. Zaradi zmage nad turško vojsko so pekom naročili, da naredijo sladico, ki bo slavila zmago: oblika rogljičkov naj bi spominjala na polmesečni simbol Otomanskega cesarstva.

7 Druga zgodba pa trdi, da se je kipferl, rogljiček, rodil že mnogo stoletij prej. Ime croissant pa so iznašli v Versaillesu, ko sta se poročila francoski kralj Ludvik XVI in Marie Antoinette iz Avstrije. Kuharji dvornega peciva so recept spremenili tako, da so rogljičku dodali več masla in ga preimenovali v croissant. Navdih za ime so poiskali v izrazu crescent, ker rogljički spominjajo na rastočo luno.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -