Figov liker

Znam svetuje

Na vrhuncu poletja, ko je veliko sadja in ga ne uspemo sproti pojesti, je čas za kuhanje marmelad, vlaganje kompotov in, seveda, pripravljanje likerjev. Tale iz fig je res okusen: poleti ga dodajamo različnim koktajlom, pijemo ohlajenega v ledenih kozarcih (podobno kot limoncello), pozimi pa pri sobni temperaturi. Če ga spremlja še kakšna dobra domača sladica, je pa to zmagovalna kombinacija.

Ker so fige precej sladke, ne pretiravajmo s sladkorjem – mi smo uporabili rjavega, saj da likerju lepo, zlato barvo.

Sestavine za figov liker

  • 500 g svežih fig
  • 500 ml vode
  • 500 ml čistega alkohola
  • 180 g rjavega sladkorja
  • ščepec cimeta – neobvezno

Postopek

1Fige operemo, osušimo in prerežemo na polovico. Lahko jih tudi olupimo, ni pa nujno.

2V večji steklen kozarec damo fige in alkohol. Dobro zapremo in pustimo macerirati 10 dni. Enkrat na dan dobro pretresemo.

3Po desetih dneh naredimo sirup tako, da segrejemo vodo s sladkorjem in segrevamo tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi. Dodamo še ščepec cimeta in sirup ohladimo.

4Alkohol, v katerem se namakajo fige, je prevzel okus, barvo in vonj fig. Dobro ga precedimo skozi gazo in iz fig iztisnemo vso tekočino.

5Zmešamo s sirupom, dobro premešamo in shranimo v manjših, čistih stekleničkah. Tako ga pustimo vsaj en teden in naš liker iz fig ali ficoncello je pripravljen. Lahko ga hranimo dve leti.

2 KOMENTARJI

  1. Seveda lahko, ali pa kakšno drugo alkoholno pijačo, recimo vodko, prilagodimo pa količino sladkorja in vode
    lep pozdrav

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite