Bezgov liker

Znam svetuje

Bezgov liker pripravljamo iz tistih črnih plodov, ki jih po cvetenju ustvari bezeg. Bodimo pozorni, da iz grozda črnih jagod odstranimo vse tiste, ki so nezrele oziroma zelene ali rdeče barve. Zreli plodovi bezga so temnomodri in črni. Ta liker pa primeren za močnejše živce in večji notranji mir.

Sestavine za bezgov liker

  • 40 dag zrelih bezgovih jagod
  • 1 palčka vanilje
  • zvezdasti janež
  • 3 klinčki
  • 5 zrn zelenega ali belega kardamoma (zrna stremo)
  • 40 dag sladkorja
  • 6 dl šnopsa

Postopek

1V steklenico damo jagode bezga, razrezano vaniljevo palčko, janež, klinčke, kardamom in sladkor. Prilijemo šnops in mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Zatem steklenico trdno zapremo in jo pustimo 6 tednov na soncu. Vsak dan steklenico malo pretresemo.

2Liker po 6 tednih precedimo čez gazo, iz bezgovih jagod iztisnemo sok, prelijemo ga v stekleničke, te zapremo in jih še 2 do 3 tedne pustimo, naj počivajo, preden jih uporabimo – ne več na soncu.

Če te zanima …

… sveži, zreli plodovi bezga se v prehrani uporabljajo za pripravo sokov in marmelad. Posušeni zreli plodovi pa se uporabljajo podobno kot borovnice proti driski.

… bezeg dozoreva čez poletje, ko se iz belih cvetov najprej razvijejo zelene, nato rdeče jagode, ki temnijo do septembra in zatem postanejo močno temnomodre in črne barve. Nedozorelih jagod ne smemo uživati zaradi strupenega sambunigrina. V popolnoma dozorelih temnih jagodah ga ni več, saj pod vplivom sonca razpade, zato moramo nedozorele jagode odstraniti. 

… bezgove jagode imajo izredno veliko mineralov, med njimi največ kalija, fosforja, kalcija, natrija, selena, cinka in železa. V jagodah je tudi precej vitaminov, med njimi največ vitamina C, nato vitaminov B3, B5, B7 in folne kisline. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite