Zakaj je ta kremna juha s školjkami tako okusna? Ker s svežimi školjkami, smetano, žafranom in belim vinom res ne morete zgrešiti.
Sestavine
- 2 kg klapavic
- 250 ml suhega belega vina
- 250 ml smetane za kuhanje
- 150 ml sladke smetane
- 3 šalotke
- 3 stroki česna
- 2 stebli zelene
- 2 korenčka
- 1 čajna žlička svežega timijana
- 1/2 čajne žličke žafrana
- ščepec kajenskega popra
- 20 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- sol po okusu
- nekaj listkov zelene za okras
Postopek
1Šalotko in česen olupimo in drobno nasekljamo. Prav tako na majhne koščke narežemo korenček in zeleno. Školjke temeljito očistimo in jim odstranimo brado.
2V velik lonec damo školjke, zalijemo z vinom in pokrijemo. Lonec občasno pretresemo in na zmerni temperaturi kuhamo, dokler se školjke ne odprejo. Zavržemo vse, ki so ostale zaprte.
3Nekaj školjk pustimo celih za lepši izgled juhe, ostale odstranimo iz lupin. Tekočino, v kateri so se kuhale precedimo in prihranimo, vendar pazimo, ker je precej slana.
4V lonec damo oljčno olje in maslo, ko se maslo stopi na njem najprej prepražimo šalotko, ko se zmehča, dodamo še česen in ostalo zelenjavo, timijan in žafran. Če želimo, dodamo še ščepec kajenskega popra. Dušimo na zmernem ognju, približno 10 minut, da se zelenjava lepo zmehča.
5Zalijemo z tekočino, v kateri smo kuhali školjke, prilijemo še smetano za kuhanje in sladko smetano, preverimo slanost. Če se nam zdi preslano, dodamo še malo mleka. V juho damo še školjke, pustimo minuto, da se segrejejo in takoj postrežemo. Potresemo še z nasekljano zeleno.