Juha s školjkami Cockle Bibimbap

Znam svetuje

Korejska juha s školjkami Cockle Bibimbap je odlična juha, v kateri se družijo kuhan riž, školjke, zelenjava in med njo tudi hermelika (vrsta Sedum Maximus, na primer, ki raste na naših vrtovih) ter še omaka.

Beseda “bibimbap” v korejščini pomeni “zmešajte vse skupaj” in se nanaša na jed, ki jo sestavljajo različne sestavine, zmešane skupaj s kuhanim rižem. Beseda “cockle” pa se nanaša na školjko, ki je ena izmed sestavin te jedi.

Jed je priljubljena še posebej na južni obali Koreje, kjer je morska hrana bolj razširjena. To je ena izmed različnih vrst bibimbapa, ki ga ljudje tam radi jedo, saj je okusna, hranljiva in relativno preprosta za pripravo. Poleg tega je tudi lepo predstavljena, saj je običajno postrežena v vroči kamniti posodi, ki ji doda rustikalni pridih.

Pri Cockle Bibimbap je najbolj preprosto to, da uporabimo zelenjavo, ki nam je na voljo.

Sestavine za Cockle Bibimbap

  • 500 g klapavic, vongol ali drugih školjk
  • 2 skodelici riža
  • 1/2 pesti mladih poganjkov hermelike
  • 1 korenček, narezan na trakove
  • 1 kumara, narezana na trakove
  • 1 skodelica narezanega ohrovta
  • 1 skodelica narezanega lista špinače
  • 1 rdeča čebula, narezana na trakove
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 žlica sojine omake
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlički čilijeve paste
  • 2 žlički riževega kisa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička popra
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sezamova semena in sesekljan peteršilj za okras

Postopek

1Klapavice očistimo, jih damo v lonec in kuhamo, dokler se ne odprejo. Zaprte školjke ne uporabimo, iz odprtih pa poberemo meso klapavic in ga narežemo, medtem ko vongole pustimo kar cele.

2V drugem loncu skuhamo riž.

3V ponvi segrejemo sezamovo olje in dodamo korenček, kumaro, ohrovt, špinačo, rdečo čebulo in česen. Pražimo nekaj minut, dokler se zelenjava ne zmehča.

4V skledi zmešamo sojino omako, rjavi sladkor, čilijevo pasto, rižev kis, sol in poper.

5Ko so riž in zelenjava kuhani, ju zmešamo z omako.

6Na vrh damo narezane klapavice oziroma vongole in okrasimo s sesekljanimi poganjki hermelike, sezamom in sesekljanim peteršiljem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite