Žafranova omaka

Znam svetuje

Ta žafranova omaka bo jedem dodala bogato rumeno barvo in aromatičen okus žafrana. Okus žafrana je prepoznaven in ga mnogi opisujejo kot rahlo začinjen, vendar ne prevladujoč. Žafran je ena izmed najdragocenejših začimb na svetu, pridobivajo pa jo iz cvetov žafranike (Crocus sativus).

Nekaj pomembnih informacij o žafranu:

 1. Aroma in okus: Žafran ima izrazito aromo in edinstven okus, ki ga težko nadomestimo z drugimi začimbami. Ima rahlo cvetlično, medeno in začimbno noto, ki doda bogatost in kompleksnost jedem.
 2. Barva: Žafran je znan po svoji intenzivni rumeno-oranžni barvi. Zaradi svoje barvne moči se uporablja kot naravno barvilo za hrano, pri čemer že zelo majhna količina žafrana obarva jedi.
 3. Kulinarična uporaba: Žafran se pogosto uporablja v kuhinjah različnih kultur po vsem svetu. Uporablja se pri pripravi sladic, peciva, rižot, juh, omak, čajev in drugih jedi. Je ključna sestavina v španski paelli, iranskih jedeh, indijskem biryaniju in drugih tradicionalnih receptih.
 4. Zdravilne lastnosti: Žafran se v tradicionalni medicini uporablja za lajšanje prebavnih težav, izboljšanje razpoloženja, spodbujanje prekrvavitve, zmanjšanje vnetja in podporo zdravju srca.
 5. Visoka cena: Žafran je ena izmed najdražjih začimb na svetu, saj je njegova pridelava ročna in zahteva veliko dela. Cvetoče nitke žafrana se morajo ročno pobrati in nato sušiti. Zaradi tega je žafran cenjen in pogosto se prodaja po teži.

Pri nakupu žafrana je pomembno biti pozoren na njegovo kakovost. Dober žafran ima močno aromo, bogato barvo in nima primesi drugih snovi.

Žafran vsebuje več zdravilih učinkovin, zaradi katerih je cenjen tudi v tradicionalni medicini:

Kroketin: Kroketin je glavna barvna komponenta žafrana in je odgovoren za njegove antioksidativne lastnosti. Deluje protivnetno, antioksidativno in lahko ima tudi protirakave učinke.

Krokocin: Krokocin je ena izmed ključnih spojin v žafranu, ki ima antidepresivne učinke. Študije so pokazale, da lahko krokocin poveča raven nevrotransmiterja serotonina v možganih, kar prispeva k izboljšanju razpoloženja in zmanjšanju depresivnih simptomov.

Karotenoidi: Žafran vsebuje karotenoidne spojine, kot sta krocin in krocetin, ki imajo antioksidativne lastnosti. Ti karotenoidi lahko pomagajo zaščititi celice pred škodljivimi prostimi radikali in oksidativnim stresom, kar lahko prispeva k splošnemu zdravju.

Safranal: Safranal je aromatična spojina, ki prispeva k značilnemu vonju in okusu žafrana. Poleg tega ima tudi nekatere potencialne koristi za zdravje, kot so protivnetni in protirakavi učinki ter možna zaščita živčnih celic.

Žafran je rastlina, ki ima rada suho poletje in hladne zime ter dobro odcedna tla. Glavni svetovni proizvajalci žafrana so Iran, Španija, Indija in Grčija.

Sestavine za žafranovo omako

 • 1 čajna žlička žafrana v prahu (ali nekaj žafranovih nitk)
 • 2 žlici vroče vode
 • 2 žlici masla
 • 2 žlici moke
 • 2 skodelici mleka
 • sol po okusu
 • sveže mlet poper po okusu

Postopek

1V majhni skledi zmešamo žafranov prah (ali žafranove nitke) s 2 žlicama vroče vode. Pustimo, da se žafran namaka približno 10 minut in sprosti svojo barvo in aromo.

2V večji ponvi na srednji temperaturi stopimo maslo. Ko se maslo stopi, dodamo moko in dobro premešamo, da se moka enakomerno poveže z maslom. Kuhamo moko in maslo nekaj minut, da se moka nekoliko zapeče in pridobi rahlo zlato-rjavo barvo.

3Počasi vmešamo mleko v ponev z maslom in moko. Neprestano mešamo, da preprečimo nastanek grudic. Nadaljujemo s kuhanjem in mešanjem, dokler se omaka ne zgosti. To bo trajalo približno 5-7 minut.

4V omako vmešamo žafranovo mešanico, ki smo jo pripravili v koraku 1. Dobro premešamo, da se žafran enakomerno porazdeli po omaki.

5Omako kuhamo še nekaj minut, da se vsi okusi dobro povežejo. Med kuhanjem občasno premešamo. Omaki do damo tudi sol in sveže mlet poper.

6Ko je omaka pripravljena, jo lahko postrežemo z različnimi jedmi, kot so testenine, rižota, perutnina ali zelenjava. Omako lahko tudi uporabimo kot preliv za solate ali dodatek k pečenemu mesu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite