Kruh iz koprive

Znam svetuje

Kruh iz koprive je čudovite barve in odličnega okusa, tako da ga lahko jemo kar samega ali namazanega z tanko plastjo masla.

Sestavine za kruh iz koprive

  • 200 g mehke bele moke
  • 200 g pirine moke
  • 1/2 kocke kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 0,3 dl oljčnega olja
  • 2 žlici bučnih ali sončničnih semen
  • 100 g vršičkov mlade koprive – približno
  • 2 dl vode

Postopek

1Koprive naberemo v neonesnaženem okolju, jih operemo in blanširamo v vreli vodi. Pri rokovanju s koprivami ne pozabite na rokavice.

2Koprive odcedimo, ožamemo in prihranimo vodo, v kateri so se kuhale, ter pustimo, da se voda ohladi do mlačnega.

3V mlačno koprivovo vodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in žličko moke, pustimo 10 minut, da se naredi kvasec.

4Obe moki presejemo s soljo, dodamo vzhajan kvas, oljčno olje in zamesimo mehko testo.

5Testo pustimo pokrito vzhajati na toplem, dokler ne podvoji prostornine.

6Nato dodamo semena in drobno sesekljane kuhane vršičke mladih kopriv. Testo dobro premesimo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo. Če postane testo preveč lepljivo, dodamo še žlico ali dve bele moke.

7Iz testa oblikujemo hlebček in ga položimo v pomaščen (ali obložen s peki papirjem) pekač.

8Ponovno pustimo vzhajati na toplem približno pol ure. Pečico segrejemo na  200°C, pečemo 15 minut, nato temperaturo znižamo na 180°C in pečemo še 20 – 25 minut, dokler kruh ni lepo zapečen.

9Pečen hlebček vzamemo iz pekača, ga prestavimo na kuhinjsko rešetko, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Če te zanima…

  • Koprive so skozi stoletja uporabljali za zdravljenje revmatizma in bolezni sklepov, z listi zdravili rane, s koprivnim sokom pa lasišče, težave z izpadanjem las, prhljaj in plešavosti.
  • Za koprivo pravijo, da je ena najbolj koristnih rastlin. Kopriva je bogata z vitamini (A, C, K), minerali (železo, kalcij, magnezij) ter vlakninami. Te snovi igrajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja in delovanja telesa.
  • Kopriva pomaga pri detoksikaciji telesa, saj spodbuja delovanje ledvic in pospešuje izločanje strupenih snovi.
  • Vsebuje spojine, ki krepijo imunski sistem in pomagajo telesu pri boju proti okužbam.
  • Kopriva ima protivnetne lastnosti, zaradi katerih pomaga pri lajšanju simptomov vnetij, kot so artritis in alergijske reakcije.
  • Nešteto študij kaže, da lahko kopriva pomaga uravnavati krvni tlak, kar je pomembno za zdravje srca in ožilja.
  • Nekatere raziskave nakazujejo, da kopriva pomaga tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, kar je koristno za ljudi s sladkorno boleznijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite