Turli tava

Znam svetuje

Nekateri bi rekli: Ma qe dobro. Turli tava je tradicionalna turลกka jed, pravzaprav enolonฤnica, ki se pripravlja v glineni posodi ali tavi. Narejena je iz duลกene zelenjave, lahko pa ji dodamo tudi praลพeno, mleto meso, kar bomo storili po tem receptu. Na koncu se turli tava peฤe v peฤici, da se zelenjava in meso zmehฤata in obarvata zlato-rjavo. Jed se obiฤajno postreลพe z zelenjavnim ali jogurtovim prelivom ter s kruhom ali riลพem.

Sestavine za turli tavo

  • 1 kg meลกanega mesa – jagnjetina, svinjina, teletina
  • 2 krompirja
  • 3 korenฤki
  • 1 buฤka
  • 2 rdeฤi papriki
  • 150 g stroฤjega fiลพola
  • 5 bamijev
  • 2 paradiลพnika
  • 1 ลพlica rdeฤe mlete paprike
  • nekaj lovorjevih listov
  • 4 stroke ฤesna
  • 1/2 ลพlica kisa
  • olje
  • sol
  • poper

Postopek

1Meso nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Na kocke nareลพemo papriko, buฤko, bamije, ฤebulo in korenฤek. Stroฤji fiลพol oฤistimo, odstranimo konce. Na kocke nareลพemo ลกe krompir in paradiลพnik. ฤŒesen pa nasekljamo na tanke listiฤe.

2V loncu prepraลพimo meso, ki mu dodamo ฤebulo. Ko se meso rahlo opeฤe, dodamo ลกe zelenjavo. Vse premeลกamo, dodamo ลกe lovorove liste in krompir, po potrebi dolijemo ลกe malo olja. Primeลกamo ลกe ฤesen, paradiลพnik in mleto rdeฤo papriko.

3Po okusu solimo, prilijemo malo kisa in popramo. Dolijemo 300 ml vode, premeลกamo ter pokrito kuhamo 15 minut.

4Z zajemalko vse sestavine prenesemo v glineno posodo, jo pokrijemo in v peฤico peฤemo 1 uro na 200 stopinj Celzija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite