Nekateri bi rekli: Ma qe dobro. Turli tava je tradicionalna turลกka jed, pravzaprav enolonฤnica, ki se pripravlja v glineni posodi ali tavi. Narejena je iz duลกene zelenjave, lahko pa ji dodamo tudi praลพeno, mleto meso, kar bomo storili po tem receptu. Na koncu se turli tava peฤe v peฤici, da se zelenjava in meso zmehฤata in obarvata zlato-rjavo. Jed se obiฤajno postreลพe z zelenjavnim ali jogurtovim prelivom ter s kruhom ali riลพem.
Sestavine za turli tavo
- 1 kg meลกanega mesa – jagnjetina, svinjina, teletina
- 2 krompirja
- 3 korenฤki
- 1 buฤka
- 2 rdeฤi papriki
- 150 g stroฤjega fiลพola
- 5 bamijev
- 2 paradiลพnika
- 1 ลพlica rdeฤe mlete paprike
- nekaj lovorjevih listov
- 4 stroke ฤesna
- 1/2 ลพlica kisa
- olje
- sol
- poper
Postopek
1Meso nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Na kocke nareลพemo papriko, buฤko, bamije, ฤebulo in korenฤek. Stroฤji fiลพol oฤistimo, odstranimo konce. Na kocke nareลพemo ลกe krompir in paradiลพnik. ฤesen pa nasekljamo na tanke listiฤe.
2V loncu prepraลพimo meso, ki mu dodamo ฤebulo. Ko se meso rahlo opeฤe, dodamo ลกe zelenjavo. Vse premeลกamo, dodamo ลกe lovorove liste in krompir, po potrebi dolijemo ลกe malo olja. Primeลกamo ลกe ฤesen, paradiลพnik in mleto rdeฤo papriko.
3Po okusu solimo, prilijemo malo kisa in popramo. Dolijemo 300 ml vode, premeลกamo ter pokrito kuhamo 15 minut.
4Z zajemalko vse sestavine prenesemo v glineno posodo, jo pokrijemo in v peฤico peฤemo 1 uro na 200 stopinj Celzija.