Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato

Morda vas zanima

- Oglas -

Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato je lahko, z veliko skledo sezonske solate, samostojno poletno kosilo ali pa jo pripravimo za predjed slavnostnih kosil. Priprava je sicer dolgotrajna ampak precej enostavna, največ časa nam vzame kuhanje teletine.

Vitello tonnato je klasična italijanska hladna predjed, sestavljena iz rezin kuhanega telečjega mesa, prelitega s hladno omako iz tune. Ta jed je priljubljena v italijanski kulinariki in je znana po svoji nenavadni, a okusni kombinaciji sestavin.

  1. Telečje meso: Običajno se uporablja telečji zrezek ali pečenka, ki se skuha do mehkega. Meso se nato nareže na tanke rezine.
  2. Omaka iz tune (Tonnato omaka): To je omaka, narejena iz konzervirane tune, majoneze, kaper in inčunov, lahko pa ji dodamo še limonin sok in začimbe.

Zakaj se tuna ujema s teletino?

Kombinacija tune in teletine je kulinarčna izbira, ki temelji na harmoniji okusov in tekstur ter ustvarja zanimivo kontrastno doživetje. Tu je nekaj razlogov, zakaj se tuna lahko dobro ujema s teletino:

  1. Okusna uravnoteženost: Tuna ima bogat, intenziven okus, medtem ko ima teletina nežnejši in bolj nevtralen okus. Kombinacija teh dveh okusov lahko ustvari ravnovesje med intenzivnostjo in nežnostjo.
  2. Sestavine omake: Tonnato omaka ima značilen okus, ki se dobro dopolnjuje z okusom teletine. Tako se ustvari bogata in kompleksna aroma.
  3. Teksturni kontrast: Tuna je običajno mehka in mazljiva, medtem ko je teletina bolj kompaktna in se lahko nareže na tanke rezine. Ta kontrast v teksturi prispeva k zanimivi izkušnji pri uživanju.
  4. Kontrast barv: Tuna je običajno temnejša, medtem ko je teletina svetlejša. Kontrast barv vizualno izboljša jed ter jo naredi bolj privlačno.
  5. Kreativnost v kulinariki: Kombinacija različnih sestavin je pogosto rezultat eksperimentiranja kuharjev in njihove želje po ustvarjanju edinstvenih okusnih doživetij.
  6. Kulturne in regionalne tradicije: Jed “Vitello Tonnato” ima dolgo tradicijo v italijanski kulinariki, kar kaže na to, da se je ta kombinacija okusov izkazala za uspešno v preteklosti.

Pomembno je razumeti, da kulinarika temelji na osebnih preferencah in tradicijah ter da nekatere kombinacije okusov, ki se zdijo nenavadne, v resnici delujejo zelo dobro skupaj.

Sestavine za hladno teletino s tuninim namazom ali vitello tonnato

  • 1 kg teletine – stegno
  • 1 čebula
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • velik šopek svežega peteršilja
  • 4 nageljnove žbice
  • sol in poper
  • 100 g sveže rukole
  • 50 g na tanko narezanega parmezana

Omaka

  • 3 slani inčuni
  • 1 žlica kaper
  • 3 žlice majoneze
  • 240 g tune v oljčnem olju

Postopek

1Telečje stegno zavijemo v mesarsko mrežico, če je nimamo, ga večkrat ovijemo z vrvico za kuhanje.

2V večjem loncu zavremo približno 2 litra vode, jo posolimo, popopramo, dodamo vso zelenjavo, ki smo jo očistili in narezali na manjše kose. Dodamo še nageljnove žbice in svež peteršilj. V vodo damo teletino in na zmernem ognju kuhamo dve uri.

3Kuhano meso odcedimo, vodo v kateri smo ga kuhali, nikar ne zavrzite, prihranite jo za kuhanje enolončnic, omak… Teletino zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo, da se popolnima ohladi.

4Pripravimo še omako. Kapre in slane ribice lahko nekoliko oplaknemo s hladno vodo, da ne bo omaka preslana. Kapre, odcejeno tuno in slane ribice damo v mešalnik in zmešamo v gladko pasto. Primešamo še majonezo in žlico ali dve juhe, v kateri se je kuhala teletina.

5Ko je meso popolnoma hladno, s škarjami odstranimo mesarsko mrežico in meso narežemo na tanke rezine. Rezine razporedimo na večji krožnik in po njem porazdelimo tunino omako. Pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik.

6Teletino lahko pripravimo tudi dan prej, preden jo postrežemo, jo še potresemo s svežo rukolo in na tanko narezanim parmezanom.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad