Morda vas zanima

- Oglas -

Iz krhkega testa lahko pripravimo okusne tako slane kot sladke pite. Osnovno pravilo za to fino testo je 1:2:3, kar pomeni, da vzamemo en del sladkorja, dva dela masla in tri dele moke. V veliko receptih so tudi jajce ali rumenjaki.

Pri slanih pitah sladkorja ne uporabimo, testo pa izboljšamo s kislo smetano, mlekom ali jajcem. V testo damo tudi ščepec soli, pa naj bo pita slana ali sladka.

Sestavine za sladko, krhko testo

  • 250 g moke
  • 125 g hladnega masla
  • 75 g sladkorja v prahu
  • ščepec soli
  • 1 rumenjak
  • 50 g kisle smetane
  • nastrgana lupinica ene neškropljene limone

Postopek

1V skledo presejemo moko, sladkor in sol in dobro premešamo. Dodamo kislo smetano, limonino lupinico in na majhne kocke narezano hladno maslo. S prsti drobimo moko in maslo. Ko ni več vidnih, večjih koščkov masla, dodamo še jajce in na hitro zgnetemo testo. Oblikujemo ga v hlebček, zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

2Model za pito namažemo z maslom, lahko pa ga posujemo še z drobtinicami ali moko. Testo razvaljamo na velikost modela + roba.

3Razvaljano testo previdno prestavimo v pekač – najlažje to naredimo kar z valjarjem. Nanj ovijemo testo in ga hitro prenesemo nad pekač. Z rokami ga pritisnemo na dno in oblikujemo rob. Odvečno testo odrežemo. Testo mora biti enakomerno debelo približno 1/2 centimetra.

4Dno dobro prebodemo z vilicami, na testo položimo peki papir in ga obtežimo s suhim fižolom ali utežmi za slepo peko. Pečemo 10 minut v ogreti pečici (180°C), nato odstranimo peki papir z utežmi in pečemo še 10 minut, da se zlato-rumeno obarva.

Nasvet

Če se nam testo preveč lomi ter ga ne moremo lepo razvaljati in prenesti v pekač, ga narežemo na enakomerno debele rezine, tretjino pa pustimo za rob. Na pekač razporedimo rezine in jih potlačimo, da pokrijemo dno. Iz ostanka naredimo svaljek, ki ga pritisnemo na obod in s prsti oblikujemo rob. Takšno lomljene testa se rado zgodi, ko so v testu mleti oreščki.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad