Primorci iz kisle repe kuhamo joto, Prekmurci pa bujto repo. Za obe velja, da sta ลกe boljลกi naslednji dan, pogreti. Repa je povrtnina z malo kalorijami, zato pa bogat vir vitaminov (predvsem B in C) in mineralov. Poleg tega krepi naลก imunski sistem, ฤisti telo in poskrbi za lepo koลพo. Zato si pozimi veฤkrat privoลกฤimo kislo repo, kuhano ali surovo v solatah.
Sestavine za bujto repo
- 750 g kisle repe
- 1 kg svinjskega mesa s kostjo (rebra, hrbet โฆ)
- 120-150 g prosene kaลกe
- 1 ฤebula
- 3 stroki ฤesna
- 1 ลพlica svinjske masti ali 2 ลพlici olja
- 1 ลพlica sladke rdeฤe paprike, lahko tudi pol ลพliฤke ostre
- 1 lovorjev list
- 1/2 ลพliฤke mlete kumine
- 1 ลพliฤka popra v zrnju
- sol po potrebi
Postopek
1Repo poskusimo in ฤe je prekisla, jo stresemo na cedilo in na hitro oplaknemo pod tekoฤo vodo. Pripravimo si veฤji lonec, vanj stresemo kislo repo, na vrh poloลพimo kose masa, dodamo lovor, poper v zrnju (nekaj zrn stremo), zalijemo s toliko vode, da sega dva prsta ฤez meso, pokrijemo, zavremo in na zmerni temperaturi kuhamo 45 minut. Vmes veฤkrat preverimo, ali je dovolj tekoฤine, ฤe ne, jo dolijemo.
2Proseno kaลกo operemo in stresemo na vrh repe. Dolijemo ลกe malo vode, ker je kaลกa veliko spije. Koliฤina vode je odvisna od tega, kako gosto jed ลพelimo pripraviti, ampak naj sega nekaj cm ฤez kaลกo. Ne meลกamo, da se kaลกa ne usede na dno lonca, ker se lahko prime, pokrijemo in kuhamo ลกe 15 minut.
3Medtem pripravimo preลพganje. ฤesen in ฤebulo olupimo in drobno nasekljamo, v ponvi segrejemo mast ali olje in na njem pocvremo najprej ฤebulo, ko se ta zmehฤa in spremeni barvo, pa ลกe ฤesen.
4Praลพimo minuto, da ฤesen zadiลกi, potresemo z moko, premeลกamo in zalijemo z decilitrom vode. Pustimo, da preลพganje zavre, vmeลกamo ลกe sladko in pekoฤo papriko, pokuhamo minutko ali dve in ga zlijemo v bujto repo. Dobro premeลกamo, poskusimo, ฤe je dovolj slano in kuhamo ลกe pet do 10 minut, da se jed lepo zgosti.
5Prekmurci bujto repo ponudijo s kolinami, ampak odliฤna je tudi sama s kosom domaฤega kruha.