Bujta repa

Znam svetuje

Primorci iz kisle repe kuhamo joto, Prekmurci pa bujto repo. Za obe velja, da sta ลกe boljลกi naslednji dan, pogreti. Repa je povrtnina z malo kalorijami, zato pa bogat vir vitaminov (predvsem B in C) in mineralov. Poleg tega krepi naลก imunski sistem, ฤisti telo in poskrbi za lepo koลพo. Zato si pozimi veฤkrat privoลกฤimo kislo repo, kuhano ali surovo v solatah.

Sestavine za bujto repo

  • 750 g kisle repe
  • 1 kg svinjskega mesa s kostjo (rebra, hrbet โ€ฆ)
  • 120-150 g prosene kaลกe
  • 1 ฤebula
  • 3 stroki ฤesna
  • 1 ลพlica svinjske masti ali 2 ลพlici olja
  • 1 ลพlica sladke rdeฤe paprike, lahko tudi pol ลพliฤke ostre
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 ลพliฤke mlete kumine
  • 1 ลพliฤka popra v zrnju
  • sol po potrebi

Postopek

1Repo poskusimo in ฤe je prekisla, jo stresemo na cedilo in na hitro oplaknemo pod tekoฤo vodo. Pripravimo si veฤji lonec, vanj stresemo kislo repo, na vrh poloลพimo kose masa, dodamo lovor, poper v zrnju (nekaj zrn stremo), zalijemo s toliko vode, da sega dva prsta ฤez meso, pokrijemo, zavremo in na zmerni temperaturi kuhamo 45 minut. Vmes veฤkrat preverimo, ali je dovolj tekoฤine, ฤe ne, jo dolijemo.

2Proseno kaลกo operemo in stresemo na vrh repe. Dolijemo ลกe malo vode, ker je kaลกa veliko spije. Koliฤina vode je odvisna od tega, kako gosto jed ลพelimo pripraviti, ampak naj sega nekaj cm ฤez kaลกo. Ne meลกamo, da se kaลกa ne usede na dno lonca, ker se lahko prime, pokrijemo in kuhamo ลกe 15 minut.

3Medtem pripravimo preลพganje. ฤŒesen in ฤebulo olupimo in drobno nasekljamo, v ponvi segrejemo mast ali olje in na njem pocvremo najprej ฤebulo, ko se ta zmehฤa in spremeni barvo, pa ลกe ฤesen.

4Praลพimo minuto, da ฤesen zadiลกi, potresemo z moko, premeลกamo in zalijemo z decilitrom vode. Pustimo, da preลพganje zavre, vmeลกamo ลกe sladko in pekoฤo papriko, pokuhamo minutko ali dve in ga zlijemo v bujto repo. Dobro premeลกamo, poskusimo, ฤe je dovolj slano in kuhamo ลกe pet do 10 minut, da se jed lepo zgosti.

5Prekmurci bujto repo ponudijo s kolinami, ampak odliฤna je tudi sama s kosom domaฤega kruha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite