Bujta repa

Znam svetuje

Primorci iz kisle repe kuhamo joto, Prekmurci pa bujto repo. Za obe velja, da sta še boljši naslednji dan, pogreti. Repa je povrtnina z malo kalorijami, zato pa bogat vir vitaminov (predvsem B in C) in mineralov. Poleg tega krepi naš imunski sistem, čisti telo in poskrbi za lepo kožo. Zato si pozimi večkrat privoščimo kislo repo, kuhano ali surovo v solatah.

Sestavine za bujto repo

  • 750 g kisle repe
  • 1 kg svinjskega mesa s kostjo (rebra, hrbet …)
  • 120-150 g prosene kaše
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica svinjske masti ali 2 žlici olja
  • 1 žlica sladke rdeče paprike, lahko tudi pol žličke ostre
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1 žlička popra v zrnju
  • sol po potrebi

Postopek

1Repo poskusimo in če je prekisla, jo stresemo na cedilo in na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. Pripravimo si večji lonec, vanj stresemo kislo repo, na vrh položimo kose masa, dodamo lovor, poper v zrnju (nekaj zrn stremo), zalijemo s toliko vode, da sega dva prsta čez meso, pokrijemo, zavremo in na zmerni temperaturi kuhamo 45 minut. Vmes večkrat preverimo, ali je dovolj tekočine, če ne, jo dolijemo.

2Proseno kašo operemo in stresemo na vrh repe. Dolijemo še malo vode, ker je kaša veliko spije. Količina vode je odvisna od tega, kako gosto jed želimo pripraviti, ampak naj sega nekaj cm čez kašo. Ne mešamo, da se kaša ne usede na dno lonca, ker se lahko prime, pokrijemo in kuhamo še 15 minut.

3Medtem pripravimo prežganje. Česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo, v ponvi segrejemo mast ali olje in na njem pocvremo najprej čebulo, ko se ta zmehča in spremeni barvo, pa še česen.

4Pražimo minuto, da česen zadiši, potresemo z moko, premešamo in zalijemo z decilitrom vode. Pustimo, da prežganje zavre, vmešamo še sladko in pekočo papriko, pokuhamo minutko ali dve in ga zlijemo v bujto repo. Dobro premešamo, poskusimo, če je dovolj slano in kuhamo še pet do 10 minut, da se jed lepo zgosti.

5Prekmurci bujto repo ponudijo s kolinami, ampak odlična je tudi sama s kosom domačega kruha.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite