Tako dober kruh, da ga lahko jemo tudi samega ali pa zraven dobrega sira, ki ga pokapljamo z dobrim, domačim oljčnim oljem in malo popopramo.
Sestavine
- 500 g bele moke
- 300 ml mlačne vode
- 1/2 kocke kvasa
- žlička soli
- 1 dcl oljčnega olja
- 1/2 žličke sladkorja
- 200 g zelenih oljk
Postopek
1Mlačni vodi dodamo sladkor, vanjo nadrobimo kvas, premešamo in pustimo 10 minut.
2Moki vmešamo sol, ob rob nalijemo oljčno olje, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo vodo s kvasom. Vse sestavine zamesimo v lepo gladko testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati na dvojno količino.
3Oljke razkoščičimo, lahko pustimo cele ali jih narežemo na manjše koščke. Vmesimo jih v vzhajano testo, oblikujemo v hlebček, pokrijemo in ponovno pustimo vzhajati na dvojno količino.
4Pečico segrejemo na 200°C, z ostrim nožem ali žiletko zarežemo po hlebčku in ga damo v pečico. Pečemo 40 minut. Pečen je, ko po njem potrkamo in votlo zadoni. Nato ga ohladimo na rešetki.