Tako dober kruh, da ga lahko jemo tudi samega ali pa zraven dobrega sira, ki ga pokapljamo z dobrim, domaฤim oljฤnim oljem in malo popopramo.
Sestavine
- 500 g bele moke
- 300 ml mlaฤne vode
- 1/2 kocke kvasa
- ลพliฤka soli
- 1 dcl oljฤnega olja
- 1/2 ลพliฤke sladkorja
- 200 g zelenih oljk
Postopek
1Mlaฤni vodi dodamo sladkor, vanjo nadrobimo kvas, premeลกamo in pustimo 10 minut.
2Moki vmeลกamo sol, ob rob nalijemo oljฤno olje, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo vodo s kvasom. Vse sestavine zamesimo v lepo gladko testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati na dvojno koliฤino.
3Oljke razkoลกฤiฤimo, lahko pustimo cele ali jih nareลพemo na manjลกe koลกฤke. Vmesimo jih v vzhajano testo, oblikujemo v hlebฤek, pokrijemo in ponovno pustimo vzhajati na dvojno koliฤino.
4Peฤico segrejemo na 200ยฐC, z ostrim noลพem ali ลพiletko zareลพemo po hlebฤku in ga damo v peฤico. Peฤemo 40 minut. Peฤen je, ko po njem potrkamo in votlo zadoni. Nato ga ohladimo na reลกetki.