Bruschette s pestom

Znam svetuje

Hitri prigrizki so lahko tudi zdravi, ne samo dobri. Ključen je izbor sestavin, kot pri vsakem receptu italijanske kuhinje. Pa še porabi se lahko kruh, ki ni več čisto svež, kar je tudi eno izmed vodil t.i. “cucine povere“.

Sestavine

  • nekaj rezin primerno prožnega kruha, lahko tudi ne čisto svežega
  • pesto
  • mocarela
  • ekstra deviško oljčno olje

Postopek

1Kruh, najbolje iz kislega testa, lahko pa tudi kruh, ki vam je ostal od prešnjega dne, pomembno je, da je prožne in luknjičaste teksture, narežete na poljubno velike, približno centimeter debele rezine. Opečete jih v opekaču za kruh (po domače toasterju) ali v ne prevroči ponvi oz. žaru.

2Pazimo, da se kruh ne zapeče preveč, ko dobi dovolj barve in hrustljave skorje, ga umaknemo z grelne površine in namažemo na eni strani s pestom. Pesto lahko uporabimo po svojem okusu, lahko tudi doma pripravljenega. Vrst pesta je lahko toliko, kot si ga zamislimo. Najbolj znan je recimo doma iz Ligurije, natančneje Genove. Poznamo pa tudi kalabrijskega ali pa siciljanskega, s paprikami oz. suhimi paradižniki. Pa o pestu kasneje, v kakem drugem prispevku.

3Na namazan kruh položimo še rezine mocarele in vrnemo kruhke nazaj na vročo ponev ali opekač. Pomebno je, da sedaj ogrevamo tudi namazani del bruschette (beri: bruskette), vendar ne v neposrednem kontaktu z grelno površino. Lahko pokrijemo ponev, žar ali opekač nastavimo tako, da se le-ta ne dotika sira.

4Mocarela na kruhku se bo v nekaj minutah ogrela in stopila, prav tako se bo tudi kruh na spodnji strani do konca opekel, da bo postal značilno hrustljav. Za piko na i na tanko poškropimo z nekaj kapljicami oljčnega olja. Bruschette si privoščimo še tople, obrok lahko dopolnimo s kako osvežilno okusno začinjeno zelenjavno solato. Dober tek!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite