Dobrodoลกli v kulinariฤnem svetu, kjer se zdruลพujeta tradicija in zdrav naฤin prehranjevanja! Danes bomo raziskovali ฤarobnost ajdove moke in uลพivali v pripravi okusnega domaฤega ajdovega kruha. Ajda, s svojo izjemno prehransko vrednostjo, igra kljuฤno vlogo v naลกi danaลกnji peki, saj nas oskrbuje s ลกtevilnimi hranilnimi snovmi.
Ajdova moka, pridobljena iz ajdovega semena, je odliฤen vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Bogata je z esencialnimi aminokislinami, ki so pomembne za zdravo rast in obnovo celic v naลกem telesu. Poleg tega ajdova moka ne vsebuje glutena, kar jo naredi odliฤno izbiro za tiste, ki se izogibajo tej beljakovini ali imajo intoleranco.
Pri peki domaฤega kruha se zavedamo sestavin, ki jih vnaลกamo v svojo prehrano. Domaฤ kruh namreฤ omogoฤa popoln nadzor nad kakovostjo in sveลพino sestavin.
S kombinacijo ajdove moke in drugih naravnih sestavin bomo ustvarili soฤen, mehek kruh, poln bogatega okusa.
Sestavine za ajdov kruh
- 400 g bele moke
- 150 g ajdove moke
- 200 ml vrele vode
- 130 ml mlaฤne vode
- 1 ลพliฤka soli
- 1/2 kocke kvasa
- 3 ลพlice oljฤnega olja
- 1/2 ลพliฤke sladkorja
Postopek
1Ajdovo moko zalijemo z vrelo vodo, premeลกamo, da se vsa moka prepoji z vodo in ohladimo. Kvas nadrobimo v mlaฤno vodo, dodamo sladkor, premeลกamo in pustimo 10 minut.
2Belo moko dodamo ajdovi, dodamo ลกe mlaฤno vodo s kvasom, oljฤno olje in sol ter zamesimo v mehko in gladko testo, najbolje kar z roฤnim meลกalnikom, saj bomo tako dodajali manj moke in bo kruh mehkejลกi.
3Testo pokrijemo in vzhajamo na dvojno koliฤino. Premesimo, oblikujemo v hlebฤek in damo na pladenj, obloลพen s peki papirjem.
4ฤe ลพelimo ลกtruฤko, damo v pekaฤ, ki smo ga prej namazali z oljฤnim oljem. Ponovno pokrijemo in pustimo da vzhaja na dvojno koliฤino.
5Peฤemo v peฤici, ki smo jo segreli na 200ยฐC, pribliลพno 40 minut. Kruh je peฤen takrat, ko potrkamo po njem in votlo zadoni.