Krompirjevi kroketi s panceto in parmezanom

Znam svetuje

Hrustljavi krompirjevi kroketi, polnjeni s panceto in parmezanom, so odličen prigrizek ob prijetnem klepetu s prijatelji. Zraven lahko ponudimo pikantno paradižnikovo omako. In seveda kozarec dobrega vina.

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 200 g ostre moke
  • 70 g masla
  • 70 g kisle smetane
  • 2 rumenjaka
  • 120 g pancete
  • 100 g naribanega parmezana
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke muškatnega oreška
  • 2 jajci
  • 2 žlici mleka
  • 100 g drobtinic

Postopek

1Krompir skuhamo v olupkih, vodo pa malo posolimo, da olupek ne popoka. Kuhanega olupimo, pretlačimo na delovno površino in pustimo, da se malo ohladi.

2Panceto pocvremo na ponvi, da se lepo, hrustljavo zapeče.

3Na sredini pretlačenega krompirja naredimo jamico, na obod potresemo narezano maslo in moko, posolimo, dodamo muškatni orešek, kislo smetano in dva rumenjaka. Na hitro zgnetemo gladko testo. Dodamo še pocvrto panceto skupaj z maščobo, ki jo je spustila in nariban parmezan ter še enkrat pregnetemo. Mešanico postavimo v hladilnik in pustimo, da se popolnoma ohladi.

4Pripravimo si dva krožnika. V enem dobro razžvrkljamo jajci z dvema žlicama mleka, malo ga posolimo. V drugega damo drobtinice.

5Od testa odrežemo malo večji kos in ga na pomokani površini razvaljamo v dolg svaljek, tega pa na približno pet centimetrov dolge palčke.

6Vsak kos povaljamo v jajcu in drobtinah.

7V široki ponvi segrejemo olje – biti ga mora dovolj, da bodo kroketi plavali v njem. Da je prave temperature, preverite s kuhalnico: ko jo potopite na dno, se morajo okoli nje delati drobni mehurčki.

8Krokete polagamo v segreto olje, a naj jih ne bo preveč, saj morajo prosto plavati. Malo jih obračamo in ocvremo do zlato-rjave barve. Iz olja jih poberemo s penovko in odcedimo na papirnati brisači.

9Postopek ponavljamo, dokler ne uporabimo vsega testa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite