Ajdova kaša s piščancem

Morda vas zanima

- Oglas -

Ajdova kaša s piščancem je jed, ki ima bogato zgodovino in je hkrati izjemno zdrava. V tem receptu bomo raziskali, kako pripraviti to okusno jed, pa tudi nekaj zanimivih dejstev in zgodovinskih ozadij, ki bodo dodali pridih kreativnosti k vašemu kuhanju.

Ajda (buckwheat) izvira iz vzhodne Azije, predvsem iz območja južne Kitajske in Tibeta. Gre za rastlino, ki je bila gojena že več tisoč let nazaj. Ajda se je nato razširila v različne dele sveta, vključno s Srednjo Azijo, Himalajo, Evropo in Severno Ameriko. V Evropi je postala pomembna živilska rastlina v srednjem veku.

Sestavine za ajdovo kašo s piščancem

  • 1 skodelica ajdove kaše
  • 2 skodelici piščančje juhe
  • 2 piščančji prsi
  • 1 čebula, nasekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1 rdeča paprika, nasekljana
  • 1 korenček, nasekljan
  • 1 žlička mletega čilija (po želji za dodatno pikantnost)
  • sol
  • poper
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sveža zelišča (npr. peteršilj) za okrasitev

Postopek

1Ajdovo kašo dobro operemo pod tekočo vodo. V večjem loncu segrejemo eno žlico oljčnega olja, dodamo čebulo in česen ter pražimo, dokler ne postaneta mehka in dišita. Nato dodamo ajdovo kašo in jo pražimo nekaj minut, da postane hrustljava. Po praženju dodamo piščančjo juho, zmanjšamo temperaturo in pustimo, da se ajdova kaša kuha pokrito približno 15-20 minut, ali dokler ne absorbira vso tekočino in postane mehka. Po potrebi dodajamo več juhe.

2Medtem ko se ajdova kaša kuha, solimo in popramo piščančji prsi po okusu. V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje in na srednji temperaturi popečemo piščančje prsi na obeh straneh, dokler niso zlato rjavi. Ko je piščanec kuhan, ga narežemo na trakove.

3V drugi ponvi segrejemo malo olja in dodamo nasekljano rdečo papriko in korenček. Pražimo, dokler se zelenjava ne zmehča.

4V ajdovo kašo vmešamo popečeno zelenjavo in piščančje trakove. Dodamo mleto čili, če želimo malo pikantnosti. Na koncu vse skupaj premešamo in postrežemo, okrasimo s svežimi zelišči, na primer s peteršiljem.

Ali ste vedeli?

Ajda je bila ena prvih žit, ki so jih gojili človeški naseljenci pred več tisoč leti. Danes je znana po svoji visoki hranilni vrednosti.

Ajdova kaša je odličen vir beljakovin, vlaknin in vitaminov skupine B, zaradi česar je izjemno zdrava za vaše telo.

Piščančje meso je lahko vključeno v različne prehrane, saj je nizkokalorično in bogato z beljakovinami.

Ajdova kaša je brezglutenska in je odlična izbira za ljudi s preobčutljivostjo na gluten ali celiakijo.

Paprika in korenček v tem receptu dodata barvitost in bogat okus, hkrati pa prinašata veliko vitaminov in antioksidantov.

Ajda je priljubljena predvsem zaradi svoje trpežnosti, saj uspeva v različnih podnebnih razmerah, tudi na visokih nadmorskih višinah. Poleg tega je bogata s hranili, kot so beljakovine, vlaknine in različni vitamini ter minerali, kar je prispevalo k njeni priljubljenosti in razširjenosti kot prehransko živilo.

S tem receptom boste ne le okusno pojedli, temveč tudi spoznali nekaj zanimivih dejstev o sestavinah, ki jih uporabljate. Uživajte v okusu in zdravju, ki ga prinaša ta jed!

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad