Ajdov kruh

Znam svetuje

Dobrodošli v kulinaričnem svetu, kjer se združujeta tradicija in zdrav način prehranjevanja! Danes bomo raziskovali čarobnost ajdove moke in uživali v pripravi okusnega domačega ajdovega kruha. Ajda, s svojo izjemno prehransko vrednostjo, igra ključno vlogo v naši današnji peki, saj nas oskrbuje s številnimi hranilnimi snovmi.

Ajdova moka, pridobljena iz ajdovega semena, je odličen vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov. Bogata je z esencialnimi aminokislinami, ki so pomembne za zdravo rast in obnovo celic v našem telesu. Poleg tega ajdova moka ne vsebuje glutena, kar jo naredi odlično izbiro za tiste, ki se izogibajo tej beljakovini ali imajo intoleranco.

Pri peki domačega kruha se zavedamo sestavin, ki jih vnašamo v svojo prehrano. Domač kruh namreč omogoča popoln nadzor nad kakovostjo in svežino sestavin.

S kombinacijo ajdove moke in drugih naravnih sestavin bomo ustvarili sočen, mehek kruh, poln bogatega okusa.

Sestavine za ajdov kruh

  • 400 g bele moke
  • 150 g ajdove moke
  • 200 ml vrele vode
  • 130 ml mlačne vode
  • 1 žlička soli
  • 1/2 kocke kvasa
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1/2 žličke sladkorja

Postopek

1Ajdovo moko zalijemo z vrelo vodo, premešamo, da se vsa moka prepoji z vodo in ohladimo. Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut.

2Belo moko dodamo ajdovi, dodamo še mlačno vodo s kvasom, oljčno olje in sol ter zamesimo v mehko in gladko testo, najbolje kar z ročnim mešalnikom, saj bomo tako dodajali manj moke in bo kruh mehkejši.

3Testo pokrijemo in vzhajamo na dvojno količino. Premesimo, oblikujemo v hlebček in damo na pladenj, obložen s peki papirjem.

4Če želimo štručko, damo v pekač, ki smo ga prej namazali z oljčnim oljem. Ponovno pokrijemo in pustimo da vzhaja na dvojno količino.

5Pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 200°C, približno 40 minut. Kruh je pečen takrat, ko potrkamo po njem in votlo zadoni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite