Ajdovi štruklji s korenjem

Morda vas zanima

- Oglas -

Ajdovi štruklji s korenjem so jed, ki združuje značilen okus ajdove moke z aromami korenčka. So zanimiva kombinacija tekstur in okusov ter predstavljajo edinstveni del slovenske kulinarike.

Ajdova zrna so priljubljena sestavina v kulinariki:

 1. Bogata hranilna vrednost: Ajda je bogata z beljakovinami, vlakninami, vitamini B kompleksa (zlasti B1, B2, B3 in B6), minerali (kot so magnezij, železo, fosfor) ter antioksidanti, kot je rutin. To jo naredi za hranljivo sestavino, primerno za uravnoteženo prehrano.
 2. Brezglutenska izbira: Ajda ne vsebuje glutena, zato je primerna za ljudi, ki se izogibajo tej beljakovini ali imajo celiakijo ali preobčutljivost na gluten.
 3. Okus in aroma: Ajdova zrna imajo značilen oreščkast okus, ki se lepo dopolnjuje z različnimi drugimi sestavinami. Njen okus sega od nežnega do bogatega, odvisno od načina priprave.
 4. Uporaba v različnih jedeh: Ajda se uporablja v različnih jedeh, od slanih do sladkih. Uporablja se za pripravo prilog, juh, solat, enolončnic, testenin, sladic in drugih kulinaričnih kreativnosti.
 5. Alternativa žitom: Čeprav botanično ni žito, se ajda pogosto obravnava kot žitna alternativa. Uporablja se za pripravo žitnih jedi, kot so kaše, palačinke, peciva in štruklji.
 6. Energijska vrednost: Ker vsebuje ajda visoko vsebnost kompleksnih ogljikovih hidratov, zagotovi dolgotrajen vir energije.
 7. Bogata z vlakninami: Ajda vsebuje precej vlaknin, kar prispeva k boljši prebavi in občutku sitosti.

Skupaj z vsemi temi prednostmi ajda ponuja kuharjem prilagodljivo in zdravo sestavino, ki dopolni širok spekter jedi in okusov.

Zakaj se ajda ujema s korenjem?

Ajda se pogosto dopolnjuje s korenjem zaradi kombinacije okusa, teksture in prehranskih lastnosti, ki se medsebojno ujemajo:

 1. Okusna harmonija: Ajda ima značilen oreščkast okus, medtem ko korenje prinaša rahlo sladek in sočen okus. Kombinacija teh okusov se lahko lepo dopolnjuje, kar ustvarja bogat in raznolik okus v jedeh.
 2. Teksturna raznolikost: Ajda ima nežno zrnatost in rahlo hrustljavo teksturo, medtem ko korenje prispeva sočnost in mehkobo. Ta teksturna kontrast lahko ustvari bolj zanimivo in zadovoljujoče jedi.
 3. Vizualna privlačnost: Ajda in korenje imata različne barve – ajda je temnejša, korenje pa oranžno. To lahko prispeva k barvni raznolikosti in vizualni privlačnosti jedi.
 4. Prehranske prednosti: Ajda je bogata z beljakovinami in vlakninami, medtem ko je korenje bogato z vitaminom A, vlakninami in antioksidanti. Kombinacija teh sestavin lahko prispeva k uravnoteženi prehrani in dodatnim prehranskim koristim.
 5. Hranilna vrednost: Kombinacija ajde in korenja lahko jedem zagotovi različne hranilne snovi, kot so vitamini, minerali, beljakovine in vlaknine.
 6. Raznolikost jedi: Ajda in korenje se lahko uporabljata v številnih različnih vrstah jedi, kot so enolončnice, solate, rižote, priloge in še več. Ta raznolikost omogoča kuharjem ustvarjalnost pri pripravi različnih okusnih jedi.
 7. Kulturni vplivi: V nekaterih kulturah so ajda in korenje del tradicionalnih receptov, ki so se razvili skozi generacije. Kombinacija teh sestavin se je tako uveljavila v različnih tradicionalnih jedeh.

Ajda in korenje ustvarita bogato, okusno in uravnoteženo kulinarično izkušnjo, zato ju mnogi kuharji združujejo v različnih receptih, da ustvarijo edinstvene okuse in jedi.

Sestavine za ajdove štruklje s korenjem

Testo

 • 100 g ajdove moke
 • 100 g bele moke
 • 2 žlici olja
 • sol
 • 1-2 dl mlačne vode

Nadev

 • 4 korenčke
 • 6 šampinjonov
 • 1 žlico skute
 • 1 jajce
 • 1 žlico sušene jušne zelenjave
 • sol

Priprava

1Obe moki presejemo. Iz sestavin umesimo gladko testo in ga zavitega v folijo pustimo počivati.

2Medtem olupimo korenje, ga narežemo na kolobarje in do mehkega skuhamo skupaj z jušno zelenjavo. Šampinjone očistimo s suho papirnato brisačo in jih narežemo na manjše kose. Kuhano korenje pretlačimo, primešamo gobe, skuto in jajce. Posolimo po okusu in premešamo.

3Testo razvaljamo za nožev rob debelo, ga premažemo z nadevom in na tesno zavijemo v štrukelj. Štrukelj nato preložimo na čisto kuhinjsko krpo, ki jo na koncih zavijemo, da nam štrukelj ne pade ven, iin damo kuhati v vrelo soljeno vodo. Kuhamo ga 25 minut.

4Kuhane ajdove štruklje s korenjem narežemo na rezine in postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k drugim jedem.

Na kaj moramo paziti, ko kuhamo štruklje?

Pri kuhanju štrukljev je pomembno upoštevati nekaj ključnih korakov in nasvetov, da bodo štruklji uspešno pripravljeni in okusni:

 1. Priprava testa: Priprava testa je pomemben korak. Testo mora biti dovolj elastično in enakomerno valjano, da bodo štruklji pravilno oblikovani in se bodo dobro skuhali.
 2. Nadev: Priprava nadeva je ključnega pomena za okus štrukljev. Nadev mora biti dovolj sočen, okusen in enakomerno porazdeljen po testu. Preverite, ali nadev ni presuh ali preveč voden.
 3. Razvaljanje testa: Testo za štruklje je treba razvaljati na tanko, vendar ne preveč tanko, da ga ne bi pretrgali med zvijanjem ali kuhanjem.
 4. Enakomerno zvijanje: Med zvijanjem testa in nadeva pazite, da se nadev enakomerno porazdeli po celotnem testu. Tako boste zagotovili, da bo vsak kos štruklja vseboval enakomerno količino nadeva.
 5. Zvijanje brez zračnih mehurčkov: Med zvijanjem odstranite morebitne zračne mehurčke, ki bi se lahko ujele med testo in nadev. To bo preprečilo, da bi se štruklji med kuhanjem odpirali.
 6. Trdna povezava robov: Robove štrukljev dobro zatisnite in zlepIte, da se med kuhanjem ne odprejo.
 7. Pravilno kuhanje: Štruklji se lahko kuhajo v vreli vodi ali pari, odvisno od vrste štrukljev. Upoštevajte čas kuhanja, ki je običajno naveden v receptu, da se štruklji pravilno skuhajo.
 8. Preverjanje kuhanosti: Preverite, ali so štruklji dovolj kuhani, tako da enega prebodete s konico noža ali zobotrebcem. Testo mora biti mehko in brez surovih delov.
 9. Odvod vode: Po kuhanju dobro odcedite vodo iz štrukljev, da se ne bodo razmočili.
 10. Rezanje in serviranje: Po kuhanju štrukljev jih narežite na rezine in postrezite. Upoštevajte, da se štruklji počutijo še tople in sveže.
 11. Priloge in omake: Štruklji se pogosto postrežejo s prilogami ali omakami, ki dopolnjujejo okus in teksturo jedi.

Pomembno je, da pri pripravi štrukljev ohranite potrpežljivost in natančnost. S pravilnim izvajanjem teh korakov boste lahko uživali v okusnih in privlačnih štrukljih.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad