Gobe
Marčna polževka, marčevka (Hygrophorus marzuolus)
Čeprav pomlad ni ravno tisti letni čas, ko nas kar odnese v gozd na lov za gobami, je za poznavalce gob marec privlačen čas,...
Gobe
Kostanjevka, kostanjasti polstenovec (Imleria badia)
Kostanjevka je pri nas in v številnih evropskih kuhinjah zelo cenjena goba, posebej njeni mlajši primerki. Pogosto jo primerjajo z njenim daljnim sorodnikom jurčkom, vendar...
Gobe
Rumeni ježek (Hydnum repandum)
Malokatero vrsto gob prepoznamo s takšno gotovostjo kot ravno ježke. Od ostalih vrst jih loči trosovnica, ki je sestavljena iz navzdol obrnjenih iglic. Čeprav...
Mesne jedi
Pečen piščanec polnjen z gobami
Pečen piščanec polnjen z gobami je poslastica za ljubitelje perutnine in aromatičnih gob. S piščancem se družijo še sveži šampinjoni, jajca in kisla smetana,...
Gobe
Rdečkasta mušnica (Amanita rubescens)
Rdečkasta mušnica je goba, ki jo zelo pogosto najdemo v naših gozdovih. Njena pomembna značilnost je, da je kot surova strupena, če jo skuhamo,...
Gobe
Rjavi zajček (Lyophyllum decastes)
Rjavi zajček je užitna goba, ki raste tudi na tratah in vrtovih. Pri nas je precej pogosta, a manj priljubljena goba. Ime: rjavi zajček, zajčki,...
Gobe
Brezov ded (Leccinum scabrum)
Brezov ded sodi v red (Leccinum), po katerem se delijo na turke in dede, ki jih ločimo po barvi klobučkov. Medtem, ko so klobučki turkov...
Gobe
Turki (Leccinum)
V rod (Leccinum) uvrščamo turke in dede, ki so mikorizne gobe in rastejo v sožitju z določenimi vrstami dreves, po katerih tudi pogosto dobijo ime...
Gobe
Mala štorovka (Kuehneromyces mutabilis)
Mala štorovka je saprofitska gliva ali gniloživka, prehranjuje se z odmrlimi in razpadajočimi rastlinskimi ostanki. Najdemo jo na trhlem lesu in štorih listavcev, redkeje...
Zelenjavne jedi
Golaž iz rumenih griv
Rumene grive z lahkoto zamenjamo s strupeno bledo grivo, zato naj jih nabirajo samo izkušeni gobarji. Nabiramo samo mlade gobe, ker so si starejše...