Žametasti novogoban (Neoboletus erythropus)

Znam svetuje

Leta 2014 so italijanski mikologi Gelardi, Simonini in Vizzini prvi opisali in identificirali nov rod novogobanov (Neoboletus), ki še vedno pripada družini gobanov (Boletus).

Za pripadnike tega rodu je značilno, da njihovo meso ob dotiku ali prerezu pomodri. Imajo bolj ali manj rdečkasto oranžne luknjice pod klobukom in nimajo mrežice na betu. Pri nas je najbolj pogost ravno žametasti novogoban.

Ime: žametasti novogoban, lat. (Neoboletus erythropus)

Opis: Klobuk je od rdečkasto rjave pa vse do temno rjavo olivne barve in ima značilno žametasto površino. Ima klasično blazinasto obliko jurčkov, sprva je polkrožen, nato se zravna in ostane nekoliko izbočen, sploščen doseže premer do 20 cm. Bet je pri mladih gobah trebušast, kasneje valjast, visok do 15 cm, čvrst in močan. Osnovna barva beta je rumena, posut je z gostimi rdečimo pikicami in nima mrežice. Ob dotiku pomodri. Trosovnica je sestavljena iz navpičnih rumenih cevk. Luknjice so ozke, sprva oranžno rdeče, kasneje krvavo rdeče barve in ob dotiku pomodrijo. Trosni prah je olivno rjave barve. Meso je živo rumene barve, če ga prerežemo takoj, močno pomodri, nato počasi dobiva sivo zeleno barvo. Meso je bolj čvrsto od jurčkovega in nikoli črvivo. Vonj je saden, dobro prekuhan ima značilen okus po gobah z nekoliko zelenjavnim priokusom po jajčevcih.

Nabiranje: Žametasti novogoban je mikorizna goba, ki pogosto raste v sožitju s smreko in bukvijo, čeprav jo lahko najdemo tudi pod borovci, brezami, lesko in kostanjem. Je pogosta goba v naših gozdovih, raste na različnih, pogosteje na bolj kislih gozdnih tleh. Ob ugodnih razmerah se pojavi že maja in raste vse do novembra. Pogosto raste v manjših skupinah. Ker zraste takoj po dežju, prej kot jurčki, so številni gobarji prepričani, da bodo tam, kjer so novogobani, kmalu tudi čisto pravi jurčki, čeprav to ni gotovo.

Zelo podobna goba je prašičji novogoban (Neoboletus luridiformis), ki pa ni tako pogost v naših gozdovih. Ima svetlejši klobuk, bet je rumene barve posejan z rdečimi kosmiči in nima mrežice. Trosovnica je sestavljena iz rumenih cevk, ki imajo drobne rdeče luknjice, ob dotiku pomodri. Meso je rumeno in, če ga prerežemo, pomodri. Je prav tako pogojno užitna goba, pred zaužitjem jo moramo dobro prekuhati.

Na prvi pogled žametastega novogobana težko ločimo tudi od svinjskega lupljivca (Suillellus luridus), ki je pogosta goba, najdemo jo tako v iglastih, listnatih in mešanih gozdovih, največkrat v travi ob robu gozda. Ločimo ga predvsem po betu, na katerem ima veliko in močno izraženo mrežo, ki je žametasti novogoban nikoli nima, meso je bolj oranžne barve, klobuk pa svetlejši. Je pogojno užiten in raste od junija do novembra.

Uporaba: Žametasti novogoban je pogojno užiten, vsebuje termolabilne toksine, ki jih nevtraliziramo s kuhanjem vsaj 20 minut pri temperaturi nad 70 °C . Vodo, v kateri ga kuhamo, med kuhanjem zamenjamo ali zavržemo.  Meso je čvrsto in tudi s prekuhavanjem ne postane sluzasto, zato ga nekateri ljubitelji gob zelo cenijo. Prekuhane gobe lahko uporabimo v rižotah, enolončnicah in različnih omakah, ki jih dodajamo k mesu ali zelenjavi.

Kaj vsebuje: Žametasti novogoban  je sestavljen, tako kot vse gobe, večinoma iz vode, ogljikovih hidratov, nekaj beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin. Vsebuje tudi vitamine in je bogat z minerali (fosfor, kalij, magnezij, železo in cink).

Opozorilo: Žametastega novogobana lahko zamenjamo z vražjim rubinovcem (Rubroboletus satanas), ki je strupen tudi, če ga prekuhamo. Je zavarovana goba na rdečem seznamu gliv. Ob prerezu meso prav tako pomodri, ampak običajno počasneje in manj kot pri žametastemu novogobanu. Klobuk je precej svetlejši, bel ali malo sivkast, bet je močan, debel, rumene barve in ima rdečo mrežico.  

Zanimivosti:

  • Njegovo prvo znanstveno ime sega v leto 1796, ko so ga v Leipzigu v Nemčiji prvič poimenovali Boletus erythropus Pers. Kasneje so ga večkrat preimenovali, današnje veljavno znanstveno ime Neoboletus erythropus je iz leta 2015 (C. Hahn).
  • Neizkušene nabiralce pri novogobanih moti to, da ob dotiku ali prerezu pomodri, po starih verovanjih pa je vse, kar modri ali zeleni, strupeno.
  • V preteklosti so verjeli, da je žametasti novogoban postal užiten le, če so ga kuhali z glavico česna in vilicami, žlico ali nožem v loncu. Na jugu Italije pa so ga kuhali v železnih kotlih, saj naj bi železo nevtraliziralo strupe.
  • Kot pri vseh vrstah gob velja tudi za novogobane, da jih nabirajte le, če gobe dobro poznate.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite