Polpeti iz šampinjonov

Znam svetuje

Sveže šampinjone lahko pripravimo kot samostojno jed ali kot prilogo h glavni jedi. Na policah jih najdemo domala v vsaki trgovini. Imajo nežen vonj in okus ter so bogat vir esencialnih aminokislin. Priprava jedi iz šampinjonov je razmeroma preprosta in tile polpeti iz šampinjonov so prebudili naše brbončice.

Sestavine za polpete iz šampinjonov

  • 20 dag šampinjonov
  • 1 manjši korenček
  • 1 manjša bučka
  • 1 šalotka
  • 1 žlica mletih lešnikov
  • 1 rumenjak
  • 50 g naribanega parmezana* (po želji)
  • 5-10 dag drobtin
  • peteršilj
  • sol
  • poper
  • oljčno olje
  • malo moke, da bomo lažje oblikovali polpetke

Postopek

1Šampinjone očistimo. Najpreprosteje jih očistimo tako, da jih zbrišemo s papirnato kuhinjsko brisačko. Odrežemo konice betov.

2Zrežemo jih na majhne koščke in jih z sesekljano šalotko popražimo na olju, da zadišijo.

3Korenček in bučko drobno naribamo, posolimo in pustimo počivati nekaj minut, da bučke spustijo vodo. Nato jih dobro ožamemo in pridamo k popraženim šampinjonom.

4Peteršilj drobno sesekljamo in ga skupaj z mletimi lešniki in naribanim parmezanom dodamo k masi. Dodamo rumenjak in drobtine ter maso dobro premešamo.

5Drobtine k masi dodajamo toliko časa, da dobimo lepo gnetljivo zmes, iz katere bomo lahko oblikovali polpetke. Po okusu solimo in popramo.

6Oblikujemo polpetke. V primeru, da se vam masa preveč lepi na dlani, te rahlo pomokajte in si tako pomagajte, da bo delo teklo bolj tekoče. Do peke jih postavite na hladno.

7Pečemo jih v ponvi na zmerni temperaturi in na malo olja.

Nasvet

Maso za šampinjonove polpetke lahko začinite tudi po svojem okusu. Šampinjoni navadno pri praženju spustijo nekaj vode. K masi lahko dodate žlico ali dve mletih ovsenih kosmičev, ki bodo popili odvečno tekočino in polpetke dodatno začinili. Šampinjone lahko uživamo presne, zato s praženjem ni potrebno pretiravati.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite