Sveže šampinjone lahko pripravimo kot samostojno jed ali kot prilogo h glavni jedi. Na policah jih najdemo domala v vsaki trgovini. Imajo nežen vonj in okus ter so bogat vir esencialnih aminokislin. Priprava jedi iz šampinjonov je razmeroma preprosta in tile polpeti iz šampinjonovi so prebudili naše brbončice.
Sestavine
- 20 dag šampinjonov
- 1 manjši korenček
- 1 manjša bučka
- 1 šalotka
- 1 žlica mletih lešnikov
- 1 rumenjak
- 50 g naribanega parmezana* (po želji)
- 5-10 dag drobtin
- peteršilj
- sol
- poper
- oljčno olje
- malo moke, da bomo lažje oblikovali polpetke
Postopek
1Šampinjone očistimo. Najpreprosteje jih očistimo tako, da jih zbrišemo s papirnato kuhinjsko brisačko. Odrežemo konice betov.
2Zrežemo jih na majhne koščke in jih z sesekljano šalotko popražimo na olju, da zadišijo.
3Korenček in bučko drobno naribamo, posolimo in pustimo počivati nekaj minut, da bučke spustijo vodo. Nato jih dobro ožamemo in pridamo k popraženim šampinjonom.
4Peteršilj drobno sesekljamo in ga skupaj z mletimi lešniki in naribanim parmezanom dodamo k masi. Dodamo rumenjak in drobtine ter maso dobro premešamo.
5Drobtine k masi dodajamo toliko časa, da dobimo lepo gnetljivo zmes, iz katere bomo lahko oblikovali polpetke. Po okusu solimo in popramo.
6Oblikujemo polpetke. V primeru, da se vam masa preveč lepi na dlani, te rahlo pomokajte in si tako pomagajte, da bo delo teklo bolj tekoče. Do peke jih postavite na hladno.
7Pečemo jih v ponvi na zmerni temperaturi in na malo olja.
Nasvet
Maso za šampinjonove polpetke lahko začinite tudi po svojem okusu. Šampinjoni navadno pri praženju spustijo nekaj vode. K masi lahko dodate žlico ali dve mletih ovsenih kosmičev, ki bodo popili odvečno tekočino in polpetke dodatno začinili. Šampinjone lahko uživamo presne, zato s praženjem ni potrebno pretiravati.