Črna kumina – semena blagoslova

Morda vas zanima

- Oglas -

Črna kumina je enoletnica, ki oblikujevisok grmiček s pokončnimi stebli inzelo razvejanimi listi, njeni lepi modri cvetovi pa obrodijo zdravilno črno seme. Za začetek naj izpostavimo, da v olju črne kumine ni vsega zdravilnega, kar je v semenih. Zato je dobro uživati prav semena, ne le olje.

Osebna izkaznica

Ime: črna kumina (Nigella sativa L.), tudi črni koriander, navadna črnika

Uporaba: semena in olje

Značilnosti črne kumine

Izvira iz Indije, vendar se je razširila po vsem svetu in jo uspešno vzgajajo tudi v Sloveniji.

Znano je, da črno kumino Arabci imenujejo habbatul barakah – semena blagoslova, saj naj bi ščitila pred vsemi boleznimi razen pred smrtjo.

Imajo jo za drogo ljubezni, odpravlja utrujenost, dviguje odpornost, krepi imunski sistem, odpravlja alergije. Njeno olje so našli že v grobnici egipčanskega faraona Tutankamona in slavna egipčanska kraljica Nefretete ga je uporabljala v lepotilne namene. Pomaga proti nečisti koži in težavah z njo še dandanes. Od mozoljev, aken do dermatitisa, luskavice in glivičnih okužb kože.

Seme črne kumine ima do 40 odstotkov nenasičenih in nekaj nasičenih maščobnih kislin, do 21 odstotkov esencialnih aminokislin, nekatere vitamine skupine B, vitamine A, D, E in C ter minerale kalcij, železo, baker, cink in fosfor.

Aktivne sestavine se skrivajo v eteričnih oljih semen, kar ni enako samemu olju, ki ga pridobivajo iz črne kumine.

Najpomembnejše je timokinon, ki ima potrjeno zdravilen učinek ter seveda grenak okus.

Timokinon je zelo močan antioksidant in varuje celice pred prostimi radikali. Potrjeno varuje srce, jetra in ledvice, ščiti pred rakom na želodcu, trebušni slinavki in jetrih, na črevesju in pred nekaterimi vrstami raka na koži.

Timokinon zmanjšuje rast rakavih celic in razvoj metastaz, zato ga priporočajo po kemoterapiji. Seme črne kumine spodbuja nastajanje interlevkinov, ki pomagajo obnavljati imunski sistem in spodbujajo zdravo celično rast.

Semena črne kumine varujejo pred zamašitvijo krvnih žil, srčnim infarktom in možgansko kapljo. Uživanje zmletih semen črne kumine vpliva na znižanje sladkorne bolezni in povečuje koncentracijo testosterona pri moških.

Aktivne snovi v črni kumini in njenem olju spodbujajo delovanje želodca in žolčnega mehurja ter delujejo protimikrobno. Z njo pa se uspešno bojujemo tudi proti astmi.

Semena in olje

V olju črne kumine ni vsega, kar je v semenih, saj v olje ne pridejo minerali, razen v sledovih. Podobno velja za vse vodotopne vitamine. Ostanejo pa v olju topen vitamin E in maščobne kisline.

Z uživanjem semen in niti olja ne smemo pretiravati, saj lahko dosežemo nasprotni učinek – razdražimo želodec, jetra in ledvice. Zato je na sploh priporočljivo, da terapijo preventivno terapijo izvajamo 4 tedne in zatem naredimo 2 tedna pavze. Terapije lahko trajajo tudi do 8 tednov.

Med terapijo z zmletimi ali v terilniku strtimi semeni uživamood 1 do 2 grama semen na dan. Na dan lahko na splošno zaužijemo do 2,5 grama olja.

  • astma in kašelj: v vročo vodo damo 1 žlico olja, pokrijemo se čez glavo in vdihavamo paro dvakrat na dan.
  • suh kašelj: zavremo 2,5 dcl vode, dodamo žličko semen, pustimo 10 minut in pijemo po požirkih.
  • mehur in ledvice: skuhajte čaj in v še toplega damo po 1 čajno žličko olja črne kumine in meda. Uživamo 3x do 5x na dan.
  • lasje: naredimo si mešanico tretjine olja črne kumine, tretjine olja jojobe, tretjine olja šipkovih plodov, namažemo na lasišče, vtremo ter po nekaj minutah speremo. Mešanico na konicah las lahko tudi pustimo.
  • želodec: v skodelico toplega mleka damo eno jušno žlico olja črne kumine ter pijemo trikrat na dan pet dni zapored.

Črna kumina v hrani

  • odlična je tudi kot začimba v kuhinji, saj jo lahko damo v vloženo zelenjavo, omake, k ovčjemu siru, jedem iz jajčevcev, buč, h korenski zelenjavi in stročnicam. Najbolje se razume s sezamom.
  • semena lahko tudi posujemo po solati, kruhu, damo v kosmiče …
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad