Čaj iz pegastega badlja

Znam svetuje

Čaj iz pegastega badlja zlahka pripravimo tudi sami. Pegasti badelj cveti od junija do septembra. V zdravilne namene uporabljamo zrele in posušene plodove oziroma semena in tudi zel, torej liste, ki posušeni postanejo rjavkasto-lisaste barve, medtem ko ima svež badelj belkasto marmorirane liste. 

Liste nabiramo konec poletja, jih posušimo, narežemo na majhne koščke ali zdrobimo v prah in uporabimo za čaje. Semena pa nabiramo jeseni, jih posušimo in uporabimo za praške, suhe izvlečke in tinkture. Preden damo plodove sušiti, jim odstranimo dlačice s kodeljice (glavice).

Postopek priprave čaja iz pegastega badlja

Iz ene zvrhane čajne žličke zdrobljenih semen pripravimo poparek – semena prelijemo z vročo vodo, skodelico pokrijemo in pustimo, naj počiva 10 do 15 minut.

Čaj lahko pripravimo tudi kot prelivek: žličko semen namakamo nekaj ur v mrzli vodi in nato segrejemo do vretja. 

Skodelico čaja pijemo pol ure pred jedjo in to počnemo tri- do štirikrat na dan.

Če uporabljamo posušeno zel, pa eno žličko stresemo v skodelico vrele vode in namakamo 10 minut. Precedimo. Popijemo 3 skodelice na dan, in sicer pred jedjo. 

Čaj uporabljamo pri slabi prebavi in motnjah v izločanju žolča. Če se težave ne izboljšajo v dveh tednih, se posvetujte z zdravnikom. Ker silimarin ni vodotopen, je uživanje čaja pri obolenjih jeter manj učinkovito in je zato čaj le podporna terapija pri jetrnih in žolčnih obolenjih. 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite