Sirov burek – hrustljav, zlatorjav in poln sira

Znam svetuje

Sirov burek โ€“ hrustljav, zlatorjav in poln sira je tisti recept, ki v kuhinji priฤara ฤar pravega Balkana. Zlato zapeฤeno vleฤeno testo, mehka skuta, rahlo slan beli sir in pridih kisle smetane ustvarijo popolno ravnovesje okusov. To je jed, ki diลกi po toplini doma, po sobotnih zajtrkih in po tistih trenutkih, ko preprostost postane prava razkoลกnost.

Sestavine za sirov burek (za okrogel pekaฤ premera 28 cm)

  • 1 zavitek vleฤenega testa (11 tankih listov)
  • 500 g skute (bolj suhe)
  • 1 lonฤek kisle smetane
  • 250 g mehkega belega sira v slanici
  • malo sode bikarbone ali mineralna voda (za rahlost)
  • sol
  • poper
  • olje
  • voda

Postopek

1V veฤji posodi zmeลกajte suho skuto, kislo smetano, sol in poper. ฤŒe je skuta bolj mokra, dodajte le polovico kisle smetane. V 2 dcl vode vmeลกajte malo sode bikarbone (ali uporabite mineralno vodo), da bo testo med peko lepo rahlo.

2Dno pekaฤa namaลพite z oljem. Vsak list vleฤenega testa sproti premaลพite z meลกanico 2 ลพliฤk vode in 2 ลพliฤk olja. ฤŒopiฤem enakomerno premaลพite cel list โ€“ to je skrivnost, da bo burek hrustljav in soฤen hkrati.

3Na dno poloลพite tri premazane listiฤe, enega na drugega, tako da robovi visijo ฤez rob pekaฤa. To vam bo pozneje omogoฤilo, da burek lepo zaprete.

4Na testo razporedite ฤetrtino skutinega nadeva in nadrobite ฤetrtino mehkega sira. Pokrijte z naslednjim listiฤem, ki ga rahlo zmeฤkajte, da bo burek zraฤen. Nadaljujte zlaganje โ€“ testo, nadev, testo, nadev โ€“ dokler ne porabite vsega.

5Zadnji sloj sestavite iz treh listiฤev. Vsakega dobro premaลพite in rahlo nagubajte, da bo vrh hrustljav. Nato robove testa, ki visijo ฤez pekaฤ, zavihajte navznoter in vse skupaj ลกe enkrat premaลพite z oljem in vodo.

6Pecite v peฤici, segreti na 200 ยฐC, pribliลพno 45 minut, dokler ni burek zlato rjav in diลกeฤ. Na polovici peke ga neลพno premaลพite z meลกanico vode in olja โ€“ to bo prepreฤilo, da bi se vrhnja plast izsuลกila.

Nasveti za popoln sirov burek

โ€ข ฤŒe imate ฤas, pustite burek po peki poฤivati 10 minut, da se okusi poveลพejo.
โ€ข Uporabite dve vrsti sira โ€“ mehki beli sir v slanici daje aromo, skuta pa kremasto teksturo.
โ€ข ฤŒe ลพelite bolj bogat okus, v nadev dodajte ลพliฤko kisle smetane ali malo naribanega sira (npr. trapista).
โ€ข ฤŒe ลพelite burek brez preveฤ olja, del olja nadomestite z mineralno vodo โ€“ ลกe vedno bo hrustljav, a laลพji.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Kateri sir je najboljลกi za sirov burek?

Najboljลกa kombinacija je meลกanica skute in belega sira v slanici (npr. feta ali sir podobnega tipa). Doda pravo mero slanosti in kremasto teksturo, ki se med peko ฤudovito poveลพe s testom.

Zakaj se moj burek vฤasih razmoฤi?

ฤŒe je skuta preveฤ mokra, burek izgubi hrustljavost. Pred uporabo jo odcedite ali dodajte manj kisle smetane. Prav tako ne pretiravajte z oljem โ€“ manj je veฤ.

Lahko burek pripravim vnaprej?

Da, seveda! Burek lahko sestavite dan prej in ga hranite v hladilniku. Pred peko ga le premaลพite z oljem in vodo. Odliฤno se obnese tudi pogret โ€“ z nekaj kapljicami vode v peฤici bo spet kot sveลพe peฤen.

Kaj postreฤi zraven?

K sirovemu bureku se odliฤno poda navadni jogurt ali kislo mleko. Za popoln obrok dodajte ลกe paradiลพnikovo ali kumariฤno solato โ€“ sveลพina bo ฤudovito dopolnila bogat okus sira.

1 COMMENT

  1. kako pa je lahko burek sirov, ฤe pomeni v perzijลกฤini berhek meso???, ฤe je s sirom je to pita…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite