Sirov burek โ hrustljav, zlatorjav in poln sira je tisti recept, ki v kuhinji priฤara ฤar pravega Balkana. Zlato zapeฤeno vleฤeno testo, mehka skuta, rahlo slan beli sir in pridih kisle smetane ustvarijo popolno ravnovesje okusov. To je jed, ki diลกi po toplini doma, po sobotnih zajtrkih in po tistih trenutkih, ko preprostost postane prava razkoลกnost.
Sestavine za sirov burek (za okrogel pekaฤ premera 28 cm)
- 1 zavitek vleฤenega testa (11 tankih listov)
- 500 g skute (bolj suhe)
- 1 lonฤek kisle smetane
- 250 g mehkega belega sira v slanici
- malo sode bikarbone ali mineralna voda (za rahlost)
- sol
- poper
- olje
- voda
Postopek
1V veฤji posodi zmeลกajte suho skuto, kislo smetano, sol in poper. ฤe je skuta bolj mokra, dodajte le polovico kisle smetane. V 2 dcl vode vmeลกajte malo sode bikarbone (ali uporabite mineralno vodo), da bo testo med peko lepo rahlo.
2Dno pekaฤa namaลพite z oljem. Vsak list vleฤenega testa sproti premaลพite z meลกanico 2 ลพliฤk vode in 2 ลพliฤk olja. ฤopiฤem enakomerno premaลพite cel list โ to je skrivnost, da bo burek hrustljav in soฤen hkrati.
3Na dno poloลพite tri premazane listiฤe, enega na drugega, tako da robovi visijo ฤez rob pekaฤa. To vam bo pozneje omogoฤilo, da burek lepo zaprete.
4Na testo razporedite ฤetrtino skutinega nadeva in nadrobite ฤetrtino mehkega sira. Pokrijte z naslednjim listiฤem, ki ga rahlo zmeฤkajte, da bo burek zraฤen. Nadaljujte zlaganje โ testo, nadev, testo, nadev โ dokler ne porabite vsega.
5Zadnji sloj sestavite iz treh listiฤev. Vsakega dobro premaลพite in rahlo nagubajte, da bo vrh hrustljav. Nato robove testa, ki visijo ฤez pekaฤ, zavihajte navznoter in vse skupaj ลกe enkrat premaลพite z oljem in vodo.
6Pecite v peฤici, segreti na 200 ยฐC, pribliลพno 45 minut, dokler ni burek zlato rjav in diลกeฤ. Na polovici peke ga neลพno premaลพite z meลกanico vode in olja โ to bo prepreฤilo, da bi se vrhnja plast izsuลกila.
Nasveti za popoln sirov burek
โข ฤe imate ฤas, pustite burek po peki poฤivati 10 minut, da se okusi poveลพejo.
โข Uporabite dve vrsti sira โ mehki beli sir v slanici daje aromo, skuta pa kremasto teksturo.
โข ฤe ลพelite bolj bogat okus, v nadev dodajte ลพliฤko kisle smetane ali malo naribanega sira (npr. trapista).
โข ฤe ลพelite burek brez preveฤ olja, del olja nadomestite z mineralno vodo โ ลกe vedno bo hrustljav, a laลพji.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kateri sir je najboljลกi za sirov burek?
Najboljลกa kombinacija je meลกanica skute in belega sira v slanici (npr. feta ali sir podobnega tipa). Doda pravo mero slanosti in kremasto teksturo, ki se med peko ฤudovito poveลพe s testom.
Zakaj se moj burek vฤasih razmoฤi?
ฤe je skuta preveฤ mokra, burek izgubi hrustljavost. Pred uporabo jo odcedite ali dodajte manj kisle smetane. Prav tako ne pretiravajte z oljem โ manj je veฤ.
Lahko burek pripravim vnaprej?
Da, seveda! Burek lahko sestavite dan prej in ga hranite v hladilniku. Pred peko ga le premaลพite z oljem in vodo. Odliฤno se obnese tudi pogret โ z nekaj kapljicami vode v peฤici bo spet kot sveลพe peฤen.
Kaj postreฤi zraven?
K sirovemu bureku se odliฤno poda navadni jogurt ali kislo mleko. Za popoln obrok dodajte ลกe paradiลพnikovo ali kumariฤno solato โ sveลพina bo ฤudovito dopolnila bogat okus sira.
kako pa je lahko burek sirov, ฤe pomeni v perzijลกฤini berhek meso???, ฤe je s sirom je to pita…