Žajbljevo olje

Znam svetuje

Žajbljevo olje je, prav tako kot sam žajbelj vsestransko uporabno, tako v domačem zdravilstvu, kot tudi v kulinariki. Lahko ga (razredčenega) grgramo, damo v izparilnik, saj njegov vonj pomirja, dviga razpoloženje, spodbuja zdrav spanec in podobno.

Osnova za pripravo sta olje in žajbelj, v razmerju 2:1. Raje uporabimo nekoliko posušen žajbelj, da svež ne zakisa.

Pripravimo majhno količino, da olje ne postane žarko.

Sestavine

  • 1 dl sončničnega (ali katerega koli) olja
  • ½ dl posušenega žajblja

Postopek

1Žajbelj speremo v hladni vodi, odstranimo poškodovane liste in odvečna stebla.

2Posušimo ga s papirnato brisačo. Položimo na krožnik in pustimo nekaj dni, da se popolnoma posuši. Lahko ga damo v pečico na 50° C, vratca pustimo nekoliko priprta. V uri ali dveh bo popolnoma suh.

4Žajbelj zdrobimo, in damo v steklen kozarček. Čez nalijemo olje, to naj bo 2 cm nad zelišči.

5Kozarec postavimo na sonce za vsaj dva tedna. Vmes ga vsak dan nekajkrat pretresemo.

6Po dveh tednih za precedimo čez gazo in shranimo v temni steklenički. V hladilniku ga lahko hranimo več mesecev.  

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite