Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato

Znam svetuje

Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato je lahko, z veliko skledo sezonske solate, samostojno poletno kosilo ali predjed slavnostnih kosil. Priprava je sicer dolgotrajna, ampak precej enostavna.

Kaj je hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato?

Hladna teletina s tuninim namazom ali vitello tonnato je klasiฤna italijanska hladna predjed, sestavljena iz rezin kuhanega teleฤjega mesa, prelitega s hladno omako iz tune. Ta jed je priljubljena v italijanski kulinariki in je znana po svoji nenavadni, a okusni kombinaciji sestavin.

  1. Teleฤje meso: Obiฤajno se uporablja teleฤji zrezek ali peฤenka, ki se skuha do mehkega. Meso se nato nareลพe na tanke rezine.
  2. Omaka iz tune (omaka tonnato): To je omaka, narejena iz konzervirane tune, majoneze, kaper in inฤunov, lahko pa ji dodamo ลกe limonin sok in zaฤimbe.

Zakaj se tuna ujema s teletino?

Kombinacija tune in teletine je kulinarฤna izbira, ki temelji na harmoniji okusov in tekstur. Tu je nekaj razlogov, zakaj se tuna lahko dobro ujema s teletino:

  1. Okusna uravnoteลพenost: Tuna ima bogat, intenziven okus, medtem ko ima teletina neลพnejลกi in bolj nevtralen okus. Kombinacija teh dveh okusov ustvari ravnovesje med intenzivnostjo in neลพnostjo.
  2. Sestavine omake: Omaka tonnato ima znaฤilen okus, ki se dobro dopolnjuje z okusom teletine. Tako se ustvari bogata in kompleksna aroma.
  3. Teksturni kontrast: Tuna je obiฤajno mehka in mazljiva, medtem ko je teletina bolj kompaktna in se lahko nareลพe na tanke rezine. Ta kontrast v teksturi prispeva k zanimivi izkuลกnji pri uลพivanju.
  4. Kontrast barv: Tuna je obiฤajno temnejลกa, medtem ko je teletina svetlejลกa. Kontrast barv vizualno izboljลกa jed ter jo naredi bolj privlaฤno.
  5. Kreativnost v kulinariki: Kombinacija razliฤnih sestavin je pogosto rezultat eksperimentiranja kuharjev in njihove ลพelje po ustvarjanju edinstvenih okusnih doลพivetij.
  6. Kulturne in regionalne tradicije: Jed “Vitello Tonnato” ima dolgo tradicijo v italijanski kulinariki, kar kaลพe na to, da se je ta kombinacija okusov izkazala za uspeลกno.

Sestavine za hladno teletino s tuninim namazom ali vitello tonnato

  • 1 kg teletine โ€“ stegno
  • 1 ฤebula
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenฤek
  • velik ลกopek sveลพega peterลกilja
  • 4 nageljnove ลพbice
  • sol in poper
  • 100 g sveลพe rukole
  • 50 g na tanko narezanega parmezana

Omaka

  • 3 slani inฤuni
  • 1 ลพlica kaper
  • 3 ลพlice majoneze
  • 240 g tune v oljฤnem olju

Postopek

1Teleฤje stegno zavijemo v mesarsko mreลพico, ฤe je nimamo, ga veฤkrat ovijemo z vrvico za kuhanje.

2V veฤjem loncu zavremo pribliลพno 2 litra vode, jo posolimo, popopramo, dodamo vso zelenjavo, ki smo jo oฤistili in narezali na manjลกe kose. Dodamo ลกe nageljnove ลพbice in sveลพ peterลกilj. V vodo damo teletino in na zmernem ognju kuhamo dve uri.

3Kuhano meso odcedimo, vodo v kateri smo ga kuhali, nikar ne zavrzite, prihranite jo za kuhanje enolonฤnic, omakโ€ฆ Teletino zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo, da se popolnima ohladi.

4Pripravimo ลกe omako. Kapre in slane ribice lahko nekoliko oplaknemo s hladno vodo, da ne bo omaka preslana. Kapre, odcejeno tuno in slane ribice damo v meลกalnik in zmeลกamo v gladko pasto. Primeลกamo ลกe majonezo in ลพlico ali dve juhe, v kateri se je kuhala teletina.

5Ko je meso popolnoma hladno, s ลกkarjami odstranimo mesarsko mreลพico in meso nareลพemo na tanke rezine. Rezine razporedimo na veฤji kroลพnik in po njem porazdelimo tunino omako. Pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik.

6Teletino lahko pripravimo tudi dan prej, preden jo postreลพemo, jo ลกe potresemo s sveลพo rukolo in na tanko narezanim parmezanom.

Tu je nekaj naฤinov, kako lahko uporabite hladno teletino s tuninim namazom (vitello tonnato):

  1. Sendviฤi z vitello tonnato: Nareลพite hladno teletino na tanke rezine in jih postrezite v sendviฤih. Dodajte nekaj listov solate, paradiลพnika in rukole za dodaten okus in sveลพino. Namaz tuninega namaza na kruhu ali bageti bo prispeval bogat okus omake.
  2. Vitello tonnato kot predjed: Narezano teletino razporedite na kroลพnik in jo prelijte z obilico tunine omake. Posujte s kaprami, narezanimi oljkami ali sveลพim peterลกiljem. Postrezite kot elegantno predjed.
  3. Tunin sendviฤ z dodatkom teletine: Pripravite klasiฤen sendviฤ z tuninim namazom in dodajte nekaj rezin hladne teletine za dodaten okus in beljakovine. Sestavine lahko popestrite z redkvicami, kaprami in listi solate.
  4. Solata vitello tonnato: Pripravite osveลพilno solato s hladno teletino in tunino omako. Dodajte paradiลพnik, rukolo, rezine kumare in kapre za barvitost in dodaten okus.
  5. Topla testeninska jed: Dodajte narezano hladno teletino s tuninim namazom k toplim testeninam, kot je ลกpageti ali tagliatelle. Omako uporabite kot preliv za testenine za okusno in zadovoljivo jed.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite