Marmelada iz robidnic

Morda vas zanima

- Oglas -

Ta super sadež moramo poiskati v naravi, ob poteh, ki jih ne onesnažujejo avtomobili, ali pa vzgojiti na vrtu. Robidnice so polne koristnih snovi in imajo visoko vsebnost antioksidantov (flavonoidov). Najbolje jih je uživati sveže, so pa zelo dobre tudi v marmeladi.

Sestavine

  • 2 kg robidnic
  • 1 kg sladkorja

Postopek

1Robidnice na hitro splahnemo pod vodo, ampak res na hitro, da jih ne poškodujemo in ne uničimo koristne snovi. Izberimo posodo, v kateri jih bomo kuhali ter izmenično nizajmo najprej vrsto robidnic, potem sladkor in tako naprej, dokler sestavin ne zmanjka. Posodo damo na zmeren ogenj.

2Marmelade ne mešamo, dokler se ne začne zmes gostiti, zatem pa vzamimo kuhalnico v roke in mešajmo ves čas kuhanja. Vse skupaj vam bo vzelo dobro uro in pol časa, ampak se splača.

3Ne pozabite na ohlajeni porcelanski krožniček, na katerem boste preverjali gostoto in elastičnost marmelade. Ko je marmelada pripravljena, bo na krožniku elastična in ne bo izgubila oblike.

4Medtem pripravimo steklene kozarce. Sterilizirajmo jih eno uro v pečici na 100 stopinj Celzija in jih še vroče napolnimo z vročo marmelado. Dobro zaprimo, kozarce zatem obrnimo na glavo in pokrijmo z odejo. Počakajmo, da se ohladijo, nakar jih lahko shranimo v suh, hladen in temen prostor.

Če te zanima …

… robidnice so polne vitamina A, vsebujejo pa tudi železo, kalcij, magnezij, mangan, kalij, betakaroten, vitamin C in E.

… vsebujejo največ železa med vsemi vrstami sadja, zato so priporočljiva rešitev pri težavah s slabokrvnostjo.

… robidovo vino priporočajo za zdravljenje parodontoze, obenem seveda krepi dlesni in razjede v ustih.

Prejšnji članekMarmelada iz bezgovih jagod
Naslednji članekRobidovo vino
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -