Velja zmotno prepriฤanje, da za vkuhavanje marmelad potrebujemo sladkor.
Ta je res naravni konzervans, ampak sladkorju se je potrebno izogniti, ฤe se le da. In pri marmeladah se da. Pri pripravi marmelad pa bodite pozorni na dve stvari.
Prva je, da je sadje res zrelo, da razvije svoje naravne sladkorje in druga, da pazljivo oฤistite sadje vseh nagnitih ali plesnivih delov. Sploh plesnive sadeลพe raje zavrzite.
Nekatero sadje, predvsem kisla jabolka, kutine, slive in limone imajo veliko naravnega pektina, lahko ga dodajamo drugemu sadju in tako hitreje zgostimo recimo jagodiฤevje. Sadje z malo pektina so marelice, fige, borovnice, ฤeลกnje in breskve.
Prav tako so nekatere vrste sadja dovolj sladke, da ne potrebujejo dodanega sladkorja, recimo fige, slive in grozdje.
Bolj kislo sadje, pa sladkamo z bolj sladkim. V jagodno marmelado, na primer, lahko dodamo jabolka. Lahko jih sladkamo tudi s suhim sadjem, predvsem dateljni ali suhimi slivami.
Pri kuhanju sadja uporabljamo zaฤimbe, cimet, vaniljo, klinฤke, meto in meliso, limonino lupinico in limonin sok, pomaranฤe, skratka, kar nam paลกe. Odliฤno se obnese tudi ingver.
Kuhanje skrajลกamo, kar se da, da ohranimo ฤim veฤ vitaminov in encimov, ki se uniฤijo pri dolgotrajnem kuhanju. Pa ลกe nekaj ne pozabite, ลกฤepec soli. Soli v marmeladi ne boste ฤutili, ta le poudari okus sadja. Uporabite jo res malo, na en kilogram sadja 2-3 g soli.
Marmelada brez sladkorja je bolj tekoฤa od navadne, ฤe imamo raje bolj gosto marmelado, uporabljajmo naravna ลพelirna sredstva, na primer Agar agar, ki ga pridobivajo iz alg in je brez okusa. Tega vedno damo v hladno sadno kaลกo, ob stalnem meลกanju poฤakamo, da zavre in pustimo nekaj minut, Agar agar aktiviramo z vretjem.
ล e nekaj je pomembno, shranjevanje marmelade. Marmelade brez sladkorja so enako obstojne, kot tiste s sladkorjem. Pri kuhanju moramo biti pozorni na nekaj stvari. Kozarฤke in pokrovฤke dobro operemo in steriliziramo v peฤici pri 90โ100 ยบC (10 minut).
Vedno izbiramo majhne kozarฤke, ker ko marmelado odpremo, se lahko hitreje pokvari. Marmelado nalivamo do roba kozarฤkov, potrudimo se, da v njem ni zraka. Nekajkrat potolฤemo s kozarฤkom po pultu, ฤe je marmelada pregosta, si pomagamo z ลพlico.
ล e vroฤo marmelado dobro zapremo in poฤasi, pokrito ohlajamo. Tako se bo ustvaril vakum. ฤe se nam kakลกen kozarฤek ne zapre, ob pritisku na pokrovฤek, se le ta upogiba, jo damo hladilnik in hitro pojemo.
Za hitrejลกe kuhanje marmelad, sadje oฤistimo, malo nareลพemo in zmiksamo v blenderju. Lahko tudi s paliฤnim meลกalnikom. Tako sadno kaลกo postavimo na ลกtedilnik, dodamo zaฤimbe (v vreฤko iz gaze, da jih kasneje lahko poberemo ven), zavremo, ฤe dodajamo ลพelirno sredstvo, pustimo vreti nekje 2-3 minute, ฤe ne, pa nekoliko dlje, pribliลพno 20-30 minut, da se sadna kaลกa zaฤne zgoลกฤevati.
Prelijemo v kozarฤke, zapremo in naลกa marmelada je gotova. Ker nima dodanih sladkorjev, imamo pravi okus po sveลพem sadju in jo lahko jemo brez slabe vesti.
Uporabljamo jo lahko povsod, v palaฤinkah, sladicah, odliฤna je v jogurtih ali skuti, za pripravo smutijev, mi jo imamo radi tudi z mesnimi jedmi, predvsem piลกฤancem.


Zakaaj ni cel recept za MARELฤNO MARMELADO SM DELALA BO TEM PRINCIPU PA MI JE ZAVRELA CEZ CC1MESEC