Marmelade brez sladkorja

Znam svetuje

Velja zmotno prepriฤanje, da za vkuhavanje marmelad potrebujemo sladkor.

Ta je res naravni konzervans, ampak sladkorju se je potrebno izogniti, ฤe se le da. In pri marmeladah se da. Pri pripravi marmelad pa bodite pozorni na dve stvari.

Prva je, da je sadje res zrelo, da razvije svoje naravne sladkorje in druga, da pazljivo oฤistite sadje vseh nagnitih ali plesnivih delov. Sploh plesnive sadeลพe raje zavrzite.

Nekatero sadje, predvsem kisla jabolka, kutine, slive in limone imajo veliko naravnega pektina, lahko ga dodajamo drugemu sadju in tako hitreje zgostimo recimo jagodiฤevje. Sadje z malo pektina so marelice, fige, borovnice, ฤeลกnje in breskve.

Prav tako so nekatere vrste sadja dovolj sladke, da ne potrebujejo dodanega sladkorja, recimo fige, slive in grozdje.

Bolj kislo sadje, pa sladkamo z bolj sladkim. V jagodno marmelado, na primer, lahko dodamo jabolka. Lahko jih sladkamo tudi s suhim sadjem, predvsem dateljni ali suhimi slivami.

Pri kuhanju sadja uporabljamo zaฤimbe, cimet, vaniljo, klinฤke, meto in meliso, limonino lupinico in limonin sok, pomaranฤe, skratka, kar nam paลกe. Odliฤno se obnese tudi ingver.

Kuhanje skrajลกamo, kar se da, da ohranimo ฤim veฤ vitaminov in encimov, ki se uniฤijo pri dolgotrajnem kuhanju. Pa ลกe nekaj ne pozabite, ลกฤepec soli. Soli v marmeladi ne boste ฤutili, ta le poudari okus sadja. Uporabite jo res malo, na en kilogram sadja 2-3 g soli.

Marmelada brez sladkorja je bolj tekoฤa od navadne, ฤe imamo raje bolj gosto marmelado, uporabljajmo naravna ลพelirna sredstva, na primer Agar agar, ki ga pridobivajo iz alg in je brez okusa. Tega vedno damo v hladno sadno kaลกo, ob stalnem meลกanju poฤakamo, da zavre in pustimo nekaj minut, Agar agar aktiviramo z vretjem.

ล e nekaj je pomembno, shranjevanje marmelade. Marmelade brez sladkorja so enako obstojne, kot tiste s sladkorjem. Pri kuhanju moramo biti pozorni na nekaj stvari. Kozarฤke in pokrovฤke dobro operemo in steriliziramo v peฤici pri 90โ€“100 ยบC (10 minut).

Vedno izbiramo majhne kozarฤke, ker ko marmelado odpremo, se lahko hitreje pokvari. Marmelado nalivamo do roba kozarฤkov, potrudimo se, da v njem ni zraka. Nekajkrat potolฤemo s kozarฤkom po pultu, ฤe je marmelada pregosta, si pomagamo z ลพlico.

ล e vroฤo marmelado dobro zapremo in poฤasi, pokrito ohlajamo. Tako se bo ustvaril vakum. ฤŒe se nam kakลกen kozarฤek ne zapre, ob pritisku na pokrovฤek, se le ta upogiba, jo damo hladilnik in hitro pojemo.

Za hitrejลกe kuhanje marmelad, sadje oฤistimo, malo nareลพemo in zmiksamo v blenderju. Lahko tudi s paliฤnim meลกalnikom. Tako sadno kaลกo postavimo na ลกtedilnik, dodamo zaฤimbe (v vreฤko iz gaze, da jih kasneje lahko poberemo ven), zavremo, ฤe dodajamo ลพelirno sredstvo, pustimo vreti nekje 2-3 minute, ฤe ne, pa nekoliko dlje, pribliลพno 20-30 minut, da se sadna kaลกa zaฤne zgoลกฤevati.

Prelijemo v kozarฤke, zapremo in naลกa marmelada je gotova. Ker nima dodanih sladkorjev, imamo pravi okus po sveลพem sadju in jo lahko jemo brez slabe vesti.

Uporabljamo jo lahko povsod, v palaฤinkah, sladicah, odliฤna je v jogurtih ali skuti, za pripravo smutijev, mi jo imamo radi tudi z mesnimi jedmi, predvsem piลกฤancem.

1 COMMENT

  1. Zakaaj ni cel recept za MARELฤŒNO MARMELADO SM DELALA BO TEM PRINCIPU PA MI JE ZAVRELA CEZ CC1MESEC

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite