Zvitki s šparglji in gorgonzolo so odličen prigrizek ali predjed, z njimi se lahko najemo tudi za večerjo.
Eden od razlogov, zakaj imamo radi listnato testo, je v tem, da je z njim pripravljanje elegantnih in okusnih jedi preprosto. Pomembno je, da ga valjamo čim bolj hladnega in čim manj časa. Tako se bo testo pri peki lepo napihnilo.
Sestavine za zvitke s šparglji in gorgonzolo
- večji šopek divjih špargljev
- 1 kocka listnatega testa – odmrznjenega
- 150 g gorgonzole
- 150 g kremnega sirčka
- poper
- sol
- 0,3 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 jajce
Postopek
1Pečico predgrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peki papirjem.
2Na rahlo pomokani površini razvaljamo listnato testo na približno 2 mm debeline. Z ostrim nožem narežemo 6 kvadratov.
3Špargljem odlomimo olesenele dele. V skledi zmešamo šparglje s soljo, poprom in oljčnim oljem. Pri soli previdno, ker je gorgonzola precej slana.
4Vsak kvadrat namažemo s kremnim sirčkom, iz vogala v vogal damo 8-10 špargljev in potresemo z nadrobljeno gorgonzolo.
5Robove testa namažemo z razžvrkljanim jajcem, dvignemo nasprotne vogale in povijemo šparglje. Zavitke premažemo s stepenim jajcem.
6Pečemo 12-15 minut, da testo zlato porumeni. Postrežemo še tople.
Nasveti
Naredimo lahko več različnih zvitkov. V kremni sirček vmešamo limonin sok in svežo baziliko. Namesto kremnega sirčka damo rezino pršuta, zvitke potresemo s sezamovimi semeni, skratka pustite domišljiji prosto pot, saj bo vse izpadlo dobro.