Tiramisu je okusna, za pripravo enostavna sladica, ki jo lahko še obogatimo z dodatkom priljubljenega lešnikovega namaza in zdrobljenimi lešniki. Za pripravo potrebujemo baby piškote, ki jih lahko pripravimo kar sami.
Sestavine
- 4 jajca
- 150 g Nutelle
- 500 g sira mascarpone
- 150 g sladkorja
- 400 g Baby piškotov
- 6 dl črne ekspres kave
- 200 ml mleka
- 60 g grobo zdrobljenih lešnikov
Postopek
1Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjakom dodamo 1 žlico sladkorja in jih z električnim mešalnikom stepamo nekaj minut, dokler ne spremenijo barve in postanejo nekoliko puhasti.
2Dodamo mascarpone in mešamo toliko časa, da dobimo enotno in gladko kremo.
3V stekleno ali kovinsko skledo damo beljake, ščepec soli in začnemo stepati. Ko se beljaki začnejo peniti, dodamo 2 žlici sladkorja. Nadaljujemo s stepanjem, dokler ne dobimo čvrstega snega.
4V sneg nežno vmešamo rumenjakovo kremo, mešamo z lopatico od spodaj navzgor. Pazimo, da se nam sneg ne sesede.
5V kozico damo Nutello in 50 ml mleka in nekoliko segrejemo, da se Nutella stopi.
6Skuhamo črno kavo, najbolje v kafetjeri, ji dodamo žlico sladkorja, preostalo mleko in pustimo, da se ohladi.
7Pripravimo si pekač v katerem bomo sestavili tiramisu, najbolje je, da je širok toliko, kot so dolgi piškoti.
8Na dnu pekača namažemo tanko plast kreme. Pokrijemo jo s piškoti, ki jih namakamo v kavo. Namočimo jih z obeh strani. Na vrh damo plast kreme, namažemo z Nutello, potresemo z nasekljanimi lešniki in spet pokrijemo z namočenimi piškoti. Postopek ponovimo.
9Tiramisu zaključimo s plastjo kreme in ga za vsaj dve uri postavimo v hladilnik. Preden ga postrežemo, ga izdatno potresemo z nesladkanim kakavom v prahu.