Pehtranov liker

Znam svetuje

Pehtranov liker, edinstvena meลกanica sveลพega pehtrana in aromatiฤnega likerja, ki vas bo oฤarala s svojo osveลพujoฤo noto. Ta domaฤi liker je enostaven za pripravo, vendar prinaลกa izjemno bogastvo okusov. Pehtran, znan po svoji pikantni aromi, se zdruลพuje z blago sladkostjo likerja, kar ustvarja popolno harmonijo okusov. Sledite naลกemu preprostemu receptu in uลพivajte v unikatnem pehtranovem likerju, ki bo osveลพil vaลกe brbonฤice ob vsaki priloลพnosti.

Pehtran je zaฤimba, ki jo najveฤkrat uporabljamo v sladicah. Iz njegovih listov pa lahko pripravimo okusno, diลกeฤo pijaฤo z znaฤilnim okusom. Sam postopek je zelo enostaven, stekleniฤka pehtranovega likerja pa je lahko tudi izvirno darilo.

Sestavine za pehtranov liker

  • 60 g sveลพih pehtranovih listov
  • 0,5 l vodke
  • 1,5 dl vode
  • 150 g sladkorja

Postopek

1ฤŒe ลพelimo pripraviti liker iz pehtrana, liste najprej neลพno operemo, posuลกimo in damo v posodo s pokrovom. Pokrijemo jih z vodko, posodo zapremo in pustimo, da se macerira vsaj teden dni na hladnem in brez sonฤne svetlobe. Obฤasno posodo pretresemo.

2Nato naredimo sirup. Zavremo vodo in sladkor ter meลกamo toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma raztopi in sirup ohladimo.

3Ohlajeni sirup prilijemo k pehtranu in pustimo ลกe 20 dni v temnem in hladnem prostoru.

4Po treh tednih liker precedimo, prelijemo v steklenico in za lepลกi videz dodamo nekaj sveลพih vejic pehtrana.

Nasvet

ฤŒe ลพelimo bolj aromatiฤen liker, skupaj z listi pehtrana namakamo tudi lupinico neลกkropljene limone ali nekaj vejic metinih listiฤev. Oboje se lepo poveลพe s pehtranom.

Ali ste vedeli?

Aromatiฤna rastlina: Pehtran je zeliลกฤe, ki izvira iz Sredozemlja in spada v druลพino krhlika. Znana je po svoji moฤni aromi in sveลพem, nekoliko sladkastem okusu.

Dve vrsti pehtrana: Obstajata dve glavni vrsti pehtrana – francoski pehtran (Artemisia dracunculus var. sativa) in ruski pehtran (Artemisia dracunculus var. inodora). Francoski pehtran je bolj priljubljen v kulinariki zaradi svoje moฤne arome.

Uporaba v kulinariki: Pehtran se pogosto uporablja v razliฤnih kuhinjah po svetu, ลกe posebej v francoski kulinariki. Uporablja se za dodajanje okusa omakam, juham, solatam, ribam in perutnini.

Lahko se goji v loncih: Pehtran je lahko prilagodljiv in se lahko goji v loncih ali vrtu. To omogoฤa, da ga ljudje vzgajajo doma in ga imajo pri roki za kulinariฤno uporabo.

Tradicionalna medicinska uporaba: Pehtran ima v nekaterih tradicionalnih medicinskih praksah vlogo pri spodbujanju apetita in izboljลกevanju prebave. Prav tako se je uporabljal za zdravljenje blage nespeฤnosti.

Vsebuje hranilne snovi: Pehtran vsebuje razliฤne hranilne snovi, vkljuฤno z vitaminom A, C, K, folno kislino, ลพelezom, magnezijem, kalcijem in mangano.

Aromatiฤno olje: Iz pehtrana se pridobiva tudi eteriฤno olje, ki se lahko uporablja v aromaterapiji zaradi svojega pomirjujoฤega vonja.

Povezava s francosko kuhinjo: Francoska kuhinja pehtran uporablja v ลกtevilnih klasiฤnih jedeh, kot je bearnska omaka, in v tradicionalni francoski meลกanici zeliลกฤ, znani kot “fines herbes.”

Praznik pehtrana: V Franciji obstaja celo praznovanje, imenovano “Fรชte de l’Estragon” ali “Praznik pehtrana,” ki poteka v juliju in avgustu ter vkljuฤuje razliฤne dogodke, povezane s kulinariko in kulturo pehtrana.

Pehtranov liker: Poleg kulinariฤne uporabe je pehtran priljubljena sestavina tudi v pripravi likerjev, vkljuฤno s pehtranovim likerjem, ki ga lahko pripravite doma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite