Bezgova Panna Cotta z jagodami je izvrstna sladica, ki zdruลพuje klasiฤno italijansko poslastico panna cotto z osveลพujoฤim okusom bezga in sladko kislostjo jagod. Ta sladica ni samo lepa na pogled, ampak tudi prefinjenih okusov, ki jih sproลกฤa kombinacija neลพno kremaste panna cotte, osveลพilnega bezga in soฤnih jagod.
Panna cotta, kar v italijanลกฤini pomeni ‘kuhana smetana’, je tradicionalna piemontska sladica, ki izvira iz severne Italije. Za pripravo uporabljamo smetano, sladkor in ลพelatino, ki ji daje tisto znaฤilno svilnato teksturo.
Pri tem receptu se tradicionalna panna cotta sreฤa z okusi pomladi in poletja, saj vkljuฤuje bezgove cvetove, ki imajo prijetno cvetliฤno aromo, in sveลพe jagode, ki prinesejo sladkost in sveลพino. Ta edinstvena kombinacija okusov ustvarja nepozabno sladico, ki je hkrati preprosta za pripravo in elegantna, kar je popolno za pomladne in poletne obroke ali posebne priloลพnosti.
Sestavine
Panna cotta
- 350 ml sladke smetane
- 2 dcl mleka
- 10 bezgovih cvetov
- 50 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 4 listiฤi ลพelatine
Jagodni ลพele
- 200 g jagod (sveลพih ali zmrznjenih)
- 1 ลพelatina fix
- 1 vaniljev sladkor
- 1 ลพlica limoninega soka
Postopek
1Cvetove vedno nabiramo v suhem vremenu in vsaj tri dni po deลพju. Ne operemo jih, saj bi izgubili vso aromo. Pregledamo jih, da nimajo ลพuลพelk.
2Hladno smetano prelijemo v posod in vanjo za 10 minut namoฤimo bezgove cvetove. Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzlo vodo.
3Smetani z bezgovimi cvetovi dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter segrejemo do vretja. Posodo odstavimo in odstranimo bezgove cvetove. Listiฤe ลพelatine stisnemo med rokami, da odteฤe odveฤna voda in jih dobro vmeลกamo v toplo smetano, da se popolnoma raztopijo.
4Smetano v posodice nalivamo ฤez cedilo, da odstranimo ลกe kakลกen cvetek. Ohladimo jo na sobno temperaturo in hladno postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali ลกe bolje ฤez noฤ, da se dobro strdi.
5Ko se panna cotta dovolj strdi, naredimo jagodni ลพele. Sveลพe jagode zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom, po ลพelji dodamo sladkor in limono in z metlico vmeลกamo ลพelatino fix. ฤe uporabljamo zmrznjene jagode, jih prej malo pokuhamo, nato dodamo sladkor in limonin sok, zmiksamo, ohladimo in vmeลกamo ลพelatino. Nalijemo na panna cotto in postavimo v hladilnik, da se tudi ta plast strdi.
Nasvet
6ฤe ลพelimo, lahko panna cotto postreลพemo z jagodnim pirejem. Postopek je enak, samo da v zmiksane jagode ne vmeลกamo ลพelatine.
7Bezgove cvetove lahko nadomestimo z desetimi ลพlicami bezgovega sirupa. V tem primeru moramo zmanjลกati koliฤino sladkorja na 20 g, saj je sirup ลพe sladek. Vmeลกamo ga v smetano, zavremo, prelijemo v kozarฤke in ohladimo.