Rižota z mavrahi in čemažem

Znam svetuje

Rižota z mavrahi in čemažem je dobrota, ki nam jo zgodaj spomladi ponuja narava in sta skupaj odlična kombinacija, ki jo lahko pripravimo v rižoti. Vendar pazite, tako pri nabiranju čemaža, da ga ne zamenjate s šmarnico, ali mavrahov, da jih ne zamenjate z njimi podobnimi pomladanskimi hrčki, ki so neužitni. 

Sestavine za rižoto z mavrahi in čemažem

Za omako iz mavrahov

  • 200 g mavrahov
  • 1/2 žličke črnega popra
  • 1 žlička soli
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 1 žlica masla

Za rižoto

  • 350 g riža arborio
  • 100 g opranega in narezanega čemaža
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 100 ml suhega belega vina
  • 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 60 g sveže naribanega parmezana
  • 2 žlici masla
  • sol in poper po okusu

Postopek

1V večji ponvi segrejemo oljčno olje in eno žlico masla, na njem pocvremo nasekljano čebulo. Pražimo nekje pet minut, da se omehča. Nato dodamo riž in ga na zmerni temperaturi in ob stalnem mešanju pražimo nekaj minut, da postekleni. Zalijemo z belim vinom in mešamo toliko časa, da vino izpari.

2Zalijemo z zajemalko ali dvema vroče jušne osnove, popopramo in posolimo, mešamo in počakamo, da jo riž vpije. Dodamo naslednjo zajemalko juhe, premešamo in spet počakamo, da se vpije. Juhe mora biti dovolj, da je riž pokrit.

3Ko se riž napne, primešamo narezan čemaž in nadaljujemo s kuhanjem toliko časa, da je riž skuhan na zob. Približno 20 minut.

4Rižoto odstavimo in ji primešamo eno žlico masla in nariban parmezan.

5Vmes pripravimo še omako iz mavrahov. V veliko skledo natočimo mrzlo vodo in ji primešamo eno veliko žlico soli. Mavrahe malo očistimo in potopimo v vodo s soljo. Namakamo 20-25 minut, da vse žuželke priplavajo na površje. Narežemo jih na manjše kose.

6V ponvi segrejemo maslo in dodamo očiščene in narezane mavrahe. Pokrijemo in na nizki temperaturi  dušimo 8-10 minut, vmes večkrat premešamo,  po potrebi jih malo zalivamo z vročo jušno osnovo.

7Prilijemo še smetano, popopramo, poskusimo, če je dovolj slano in kuhamo še 2-3, oziroma toliko časa, da dobimo gosto omako.

8Na krožnike razdelimo rižoto, na sredino pa položimo omako iz mavrahov. Okrasimo še s svežim rožmarinom in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite