Hren kot začimba in zdravilna rastlina

Morda vas zanima

- Oglas -

Hren kot začimba in zdravilna rastlina – resnično bi ga morali tako dojemati. Tradicionalno ga pripravljamo za veliko noč, predvsem zaradi simbolike, ki jo predstavlja. Pozabljamo pa, da ima veliko pozitivnih učinkov na naše telo, med drugim pomaga blažiti težave, ki nastanejo po prekomernem uživanju hrane. To pa se nam večkrat zgodi ob praznikih, kaj ne.

Ime in priimek: Hren, latinsko ime Armoracia rusticana, je trajnica iz družine križnic, kakor tudi recimo gorčica in zelje.

Datum rojstva: po ljudskem izročilu korenino nabiramo v vseh mesecih, ki se končajo na črko R, se pravi od septembra do februarja.

Stalno prebivališče: izvira iz jugovzhodne Evrope, danes ga gojimo po vsem svetu.

Barva cvetov: bela
Višina: zraste do enega metra

Hren so v ljudskem zdravilstvu uporabljali že stari Egipčani in stari Grki. Uporabljali so ga predvsem pri pljučnih boleznih, kot sredstvo proti skorbutu, za lajšanje bolečin in podobno. Še danes ga vidimo na freskah v Pompejih. V Evropi ga uporabljamo kot začimbo od srednjega veka, skupaj z gorčico je bila to edina ostra začimba v takratni kuhinji. K nam naj bi prišel iz Rusije.  

Kaj vsebuje hren?

Hren je izjemen vir vitamina C, prisoten je tako v korenini kot v listih. Predvsem mladi listi so izjemno okusni in jih lahko dodajamo solatam ali sendvičem. Poleg vitamina C vsebuje še vitamina B1 in B6 ter nekaj vitamina B2. V hrenu najdemo tudi minerale, veliko je predvsem kalija, pa tudi železo, kalcij, cink, manganmagnezij in fosfor. Bogat je tudi z antioksidanti. Ima majhno kalorično vrednost in malo maščob.

Kdaj ga uporabljamo

Za izboljšanje prebave in razstrupljanje telesa  

Hren pomaga, da lažje prebavimo težko, mastno hrano, obenem pa čisti organizem. Izboljšuje funkcijo prebave s tem, da stimulira izločanje sokov želodca in črevesja. Deluje tudi kot diuretik, to pa pomeni, da pospešuje izločanje urina, z njim pa tudi mnoge škodljive snovi, s tem pomaga tudi pri revmatizmu. Hren tako tudi olajša hujšanje.

Spodbuja razmnoževanje koristnih bakterij v črevesju. Določene snovi, ki jih najdemo v hrenu, pospešujejo prebavo, zato nam hren pomaga tudi ob težavah z zaprtjem. Hrenov sok uničuje mnoge glivice, ki delujejo kot paraziti pri ljudeh in rastlinah.

Zmanjšuje tveganje za razvoj rakavih bolezni

Brokoli, zelje, brstični ohrovt, hren in gorčica vsebujejo edinstvene antioksidante, imenovane glukozinolati in izotiocianati. Ti so odgovorni za trpke oziroma pekoče okuse teh rastlin in preprečujejo razrast rakavih celic. Z rednim dodajanjem  hrena v našo prehrano lahko zmanjšamo možnost za mutacijo zdravih celic, do katere pogosto pride zaradi prostih radikalov. Zdravilne učinke hrena pripisujemo tudi encimu peroksidaza, hren ga med rastlinami vsebuje največ. Znanstveniki so dokazali, da peroksidaza deluje kemoterapevtsko in proti strjevanju krvi.

Pomaga pri krepitvi imunskega sistema

Hren vsebuje veliko vitaminov, ki jih potrebujemo za krepitev imunskega sistema, pomaga pri uničevanju škodljivih bakterij in preprečuje njihovo razmnoževanje. Lahko ga uporabljamo tudi kot naravni konzervans.

Znižuje previsok krvni tlak

Hren pospešuje cirkulacijo krvi in čisti krvne žile in poskrbi za boljšo prekrvavitev. Vsebuje veliko kalija in pogosto je prav njegovo pomanjkanje krivo za visok krvni tlak.

Pomaga pri lajšanju težav z dihali

Hren redči sluz in s tem olajša dihanje. Že naši predniki so vedeli, da zgolj vdihavanje hrena, medtem ko ga strgamo, odpira dihalne poti in čisti sinuse. Hren je izjemno učinkovit naraven antibiotik, s katerim si lahko pomagamo pri številnih zdravstvenih težavah. Najpogosteje se hren priporoča za hitrejše in lažje premagovanje težav z dihali in prehladnih obolenj.

Uporaba v kulinariki

Najbolje je, da jemo surov hren, saj s toplotno obdelavo izgubi veliko dragocenih sestavin.  

Na naši strani imate kar nekaj receptov za pripravo hrena – jemo ga kot prilogo k vsem vrstam mesa. Predvsem s hrenom izboljšamo okus nekoliko pustega mesa iz juhe, piščančjih prsi in podobno. Hrenov namaz s smetano je odličen tudi na ajdovemu kruhu.

Lahko si pripravimo napitek iz hrena in jabolčnega kisa, ki je učinkovito naravno zdravilo za odmašitev sinusov in prehlad.

Sestavine za napitek iz hrena

  • 20 g sveže nastrganega hrena
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 2 žlici vode
  • nekaj zrn soli

Sestavine dobro premešamo in shranimo v hladilniku. Če imamo težave s sinusi, trikrat na dan pojemo po eno žličko.

Hren po svojih zdravilnih lastnostih lahko postavimo ob bok ingverju. Iz obeh rastlin si pripravimo čaj za izboljšanje imunskega sistema. Potrebujemo 20 g sveže naribanega hrena, 10 g sveže naribanega ingverja in pol litra vrele vode. Vodo prelijemo čez zelišči, pustimo 20 minut in precedimo.

Nasvet

Tako kot pri vsaki stvari velja tudi pri hrenu, ki ima veliko koristnih učinkov na naše telo, da smo pri uživanju zmerni. Hren v preveliki količini lahko povzroča draženje želodca, ledvic in črevesja. Do neželenih učinkov lahko pride tudi pri vseh, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad