Kruhovi cmoki s kremasto gobovo omako

Znam svetuje

Kruhovi cmoki s kremasto gobovo omako bodo navduลกili vse jedce, saj gre za okusno kombinacijo mehkih cmokov in bogate gobove omake. Uporabimo sveลพ ali star kruh, narezan na majhne kocke. Namoฤimo ga v mleko, da se lepo zmehฤa, dodamo jajca, drobno narezano ฤebulo, sveลพ drobnjak in peterลกilj. Zaฤinimo s soljo, poprom in ลกฤepcem muลกkatnega oreลกฤka. Ko se sestavine dobro premeลกajo, pustimo testo poฤivati, da se kruhove kocke lepo navlaลพijo.

Medtem se lotimo priprave kremaste gobove omake. Na vroฤem maslu praลพimo narezano ฤebulo in sesekljan ฤesen, da se lepo zmehฤata in sprostita svoje arome. Dodamo sveลพe narezane gobe in jih praลพimo, dokler ne spustijo tekoฤine in se lepo zmehฤajo. Nato v ponev dodamo smetano za kuhanje, gobovo juho ali vodo, sol, poper in po ลพelji ลกฤepec suhega timijana. Pustite, da se omaka kuha nekaj minut, da se okusi prepletajo in omaka se zgosti.

Ko imate omako pripravljeno, cmoke skuhate v vreli vodi, dokler ne splavajo na vrh. Nato jih samo ลกe odcedite.

Sestavine za kruhove cmoke s kremasto gobovo omako

Za kruhove cmoke

  • 4 skodelice sveลพega ali starega kruha (narezanega na majhne kocke)
  • 1 skodelica mleka
  • 2 jajci
  • 1 ฤebula (drobno narezana)
  • 2 ลพlici sveลพega drobnjaka (sesekljanega)
  • 1 ลพlica sveลพega peterลกilja (sesekljanega)
  • sol, poper, nariban muลกkatni oreลกฤek

Za kremasto gobovo omako

  • 500 g sveลพih gob (npr. ลกampinjonov ali gozdnih gob, narezanih na rezine)
  • 2 ลพlici masla
  • 1 ฤebula (drobno narezana)
  • 3 stroki ฤesna (sesekljani)
  • 1 skodelica smetane za kuhanje
  • 1 skodelica vode ali gobove juhe (lahko uporabite sveลพo ali pripravljeno juho)
  • sol, poper
  • ลกฤepec suhega timijana

Postopek

1Za pripravo kruhovih cmokov v veliki skledi namoฤimo kruhove kocke v mleku in jih pustimo poฤivati pribliลพno 10 minut, da se kruh zmehฤa.

2Medtem pripravimo nadev. V manjลกi ponvi stopimo maslo in dodamo narezano ฤebulo. Praลพimo, dokler ฤebula ne postane mehka in steklena. V skledo s kruhom dodamo jajca, drobno narezano ฤebulo, sveลพ drobnjak, sveลพ peterลกilj, sol, poper in po ลพelji ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka. Dobro premeลกamo, da se sestavine zdruลพijo. Nato dodamo praลพeno ฤebulo in ลกe enkrat dobro premeลกamo.

3Pustimo poฤivati pribliลพno 15-20 minut, da se kruhove kocke dobro navlaลพijo. Medtem zavremo veฤjo posodo vode, ki ji dodamo malo soli.

4Iz testa oblikujemo cmoke ลพeljene velikosti. Za oblikovanje cmokov vzamemo del testa v dlan in ga stisnemo, da se oblikuje gladka kroglica. Cmoke kuhamo v vreli vodi pribliลพno 10-15 minut, dokler ne splavajo na vrh. Nato jih odcedimo.

5Za pripravo kremaste gobove omake v veฤji ponvi stopimo maslo na srednji temperaturi. Dodamo narezano ฤebulo in sesekljan ฤesen ter praลพimo, dokler ฤebula ne postane steklena. Dodamo tudi narezane gobe in praลพimo, dokler ne spustijo veฤine svoje tekoฤine in se zmehฤajo.

6V ponev dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in po ลพelji ลกฤepec suhega timijana. Meลกamo, da se sestavine dobro premeลกajo in omaka zgosti. Omako kuhamo ลกe nekaj minut, da se okusi zdruลพijo.

7Ko je omaka pripravljena, postreลพemo kruhove cmoke na kroลพniku in jih prelijemo s kremasto gobovo omako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite