Kruhovi cmoki s kremasto gobovo omako bodo navduลกili vse jedce, saj gre za okusno kombinacijo mehkih cmokov in bogate gobove omake. Uporabimo sveลพ ali star kruh, narezan na majhne kocke. Namoฤimo ga v mleko, da se lepo zmehฤa, dodamo jajca, drobno narezano ฤebulo, sveลพ drobnjak in peterลกilj. Zaฤinimo s soljo, poprom in ลกฤepcem muลกkatnega oreลกฤka. Ko se sestavine dobro premeลกajo, pustimo testo poฤivati, da se kruhove kocke lepo navlaลพijo.
Medtem se lotimo priprave kremaste gobove omake. Na vroฤem maslu praลพimo narezano ฤebulo in sesekljan ฤesen, da se lepo zmehฤata in sprostita svoje arome. Dodamo sveลพe narezane gobe in jih praลพimo, dokler ne spustijo tekoฤine in se lepo zmehฤajo. Nato v ponev dodamo smetano za kuhanje, gobovo juho ali vodo, sol, poper in po ลพelji ลกฤepec suhega timijana. Pustite, da se omaka kuha nekaj minut, da se okusi prepletajo in omaka se zgosti.
Ko imate omako pripravljeno, cmoke skuhate v vreli vodi, dokler ne splavajo na vrh. Nato jih samo ลกe odcedite.
Sestavine za kruhove cmoke s kremasto gobovo omako
Za kruhove cmoke
- 4 skodelice sveลพega ali starega kruha (narezanega na majhne kocke)
- 1 skodelica mleka
- 2 jajci
- 1 ฤebula (drobno narezana)
- 2 ลพlici sveลพega drobnjaka (sesekljanega)
- 1 ลพlica sveลพega peterลกilja (sesekljanega)
- sol, poper, nariban muลกkatni oreลกฤek
Za kremasto gobovo omako
- 500 g sveลพih gob (npr. ลกampinjonov ali gozdnih gob, narezanih na rezine)
- 2 ลพlici masla
- 1 ฤebula (drobno narezana)
- 3 stroki ฤesna (sesekljani)
- 1 skodelica smetane za kuhanje
- 1 skodelica vode ali gobove juhe (lahko uporabite sveลพo ali pripravljeno juho)
- sol, poper
- ลกฤepec suhega timijana
Postopek
1Za pripravo kruhovih cmokov v veliki skledi namoฤimo kruhove kocke v mleku in jih pustimo poฤivati pribliลพno 10 minut, da se kruh zmehฤa.
2Medtem pripravimo nadev. V manjลกi ponvi stopimo maslo in dodamo narezano ฤebulo. Praลพimo, dokler ฤebula ne postane mehka in steklena. V skledo s kruhom dodamo jajca, drobno narezano ฤebulo, sveลพ drobnjak, sveลพ peterลกilj, sol, poper in po ลพelji ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka. Dobro premeลกamo, da se sestavine zdruลพijo. Nato dodamo praลพeno ฤebulo in ลกe enkrat dobro premeลกamo.
3Pustimo poฤivati pribliลพno 15-20 minut, da se kruhove kocke dobro navlaลพijo. Medtem zavremo veฤjo posodo vode, ki ji dodamo malo soli.
4Iz testa oblikujemo cmoke ลพeljene velikosti. Za oblikovanje cmokov vzamemo del testa v dlan in ga stisnemo, da se oblikuje gladka kroglica. Cmoke kuhamo v vreli vodi pribliลพno 10-15 minut, dokler ne splavajo na vrh. Nato jih odcedimo.
5Za pripravo kremaste gobove omake v veฤji ponvi stopimo maslo na srednji temperaturi. Dodamo narezano ฤebulo in sesekljan ฤesen ter praลพimo, dokler ฤebula ne postane steklena. Dodamo tudi narezane gobe in praลพimo, dokler ne spustijo veฤine svoje tekoฤine in se zmehฤajo.
6V ponev dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in po ลพelji ลกฤepec suhega timijana. Meลกamo, da se sestavine dobro premeลกajo in omaka zgosti. Omako kuhamo ลกe nekaj minut, da se okusi zdruลพijo.
7Ko je omaka pripravljena, postreลพemo kruhove cmoke na kroลพniku in jih prelijemo s kremasto gobovo omako.