Kruhovi cmoki s kremasto gobovo omako

Znam svetuje

Kruhovi cmoki s kremasto gobovo omako bodo navdušili vse jedce, saj gre za okusno kombinacijo mehkih cmokov in bogate gobove omake. Uporabimo svež ali star kruh, narezan na majhne kocke. Namočimo ga v mleko, da se lepo zmehča, dodamo jajca, drobno narezano čebulo, svež drobnjak in peteršilj. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka. Ko se sestavine dobro premešajo, pustimo testo počivati, da se kruhove kocke lepo navlažijo.

Medtem se lotimo priprave kremaste gobove omake. Na vročem maslu pražimo narezano čebulo in sesekljan česen, da se lepo zmehčata in sprostita svoje arome. Dodamo sveže narezane gobe in jih pražimo, dokler ne spustijo tekočine in se lepo zmehčajo. Nato v ponev dodamo smetano za kuhanje, gobovo juho ali vodo, sol, poper in po želji ščepec suhega timijana. Pustite, da se omaka kuha nekaj minut, da se okusi prepletajo in omaka se zgosti.

Ko imate omako pripravljeno, cmoke skuhate v vreli vodi, dokler ne splavajo na vrh. Nato jih samo še odcedite.

Sestavine za kruhove cmoke s kremasto gobovo omako

Za kruhove cmoke

  • 4 skodelice svežega ali starega kruha (narezanega na majhne kocke)
  • 1 skodelica mleka
  • 2 jajci
  • 1 čebula (drobno narezana)
  • 2 žlici svežega drobnjaka (sesekljanega)
  • 1 žlica svežega peteršilja (sesekljanega)
  • sol, poper, nariban muškatni orešček

Za kremasto gobovo omako

  • 500 g svežih gob (npr. šampinjonov ali gozdnih gob, narezanih na rezine)
  • 2 žlici masla
  • 1 čebula (drobno narezana)
  • 3 stroki česna (sesekljani)
  • 1 skodelica smetane za kuhanje
  • 1 skodelica vode ali gobove juhe (lahko uporabite svežo ali pripravljeno juho)
  • sol, poper
  • ščepec suhega timijana

Postopek

1Za pripravo kruhovih cmokov v veliki skledi namočimo kruhove kocke v mleku in jih pustimo počivati približno 10 minut, da se kruh zmehča.

2Medtem pripravimo nadev. V manjši ponvi stopimo maslo in dodamo narezano čebulo. Pražimo, dokler čebula ne postane mehka in steklena. V skledo s kruhom dodamo jajca, drobno narezano čebulo, svež drobnjak, svež peteršilj, sol, poper in po želji ščepec muškatnega oreščka. Dobro premešamo, da se sestavine združijo. Nato dodamo praženo čebulo in še enkrat dobro premešamo.

3Pustimo počivati približno 15-20 minut, da se kruhove kocke dobro navlažijo. Medtem zavremo večjo posodo vode, ki ji dodamo malo soli.

4Iz testa oblikujemo cmoke željene velikosti. Za oblikovanje cmokov vzamemo del testa v dlan in ga stisnemo, da se oblikuje gladka kroglica. Cmoke kuhamo v vreli vodi približno 10-15 minut, dokler ne splavajo na vrh. Nato jih odcedimo.

5Za pripravo kremaste gobove omake v večji ponvi stopimo maslo na srednji temperaturi. Dodamo narezano čebulo in sesekljan česen ter pražimo, dokler čebula ne postane steklena. Dodamo tudi narezane gobe in pražimo, dokler ne spustijo večine svoje tekočine in se zmehčajo.

6V ponev dodamo smetano za kuhanje, sol, poper in po želji ščepec suhega timijana. Mešamo, da se sestavine dobro premešajo in omaka zgosti. Omako kuhamo še nekaj minut, da se okusi združijo.

7Ko je omaka pripravljena, postrežemo kruhove cmoke na krožniku in jih prelijemo s kremasto gobovo omako.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite