Češki cmoki

Znam svetuje

Češki cmoki ali knedli so slastne kroglice iz kvašenega testa, ki prihajajo s Češke. Kdo bi si mislil. Pogosto jih postrežemo kot prilogo k mesnim jedem ali kot samostojno jed z različnimi omakami.

Običajno se češki cmoki pripravijo iz mešanice kruha, moke, jajc, mleka, soli in masla. Sestavine se zamesijo v gladko testo, nato pa se testo oblikuje v cmoke. Cmoki se nato kuhajo v vreli vodi ali juhi, dokler ne postanejo mehki in puhasti.

Češki cmoki so lahko slani ali sladki, odvisno od načina priprave in uporabe. Slani cmoki se običajno postrežejo kot priloga k mesnim jedem, kot so goveji golaž, pečenka ali mesne kroglice. Sladki cmoki pa se lahko postrežejo s sadnim kompotom, sladko omako ali prelivom.

Sestavine za češke cmoke

  • 30 dag moke
  • 30 dag kruha
  • 10 dag masla
  • malo čebule
  • peteršilj
  • 2 jajci
  • 1 skodelica mleka
  • 1 dag kvasa
  • sol

Postopek

1Iz moke, mleka, vzhajanega kvasa, enega jajca, žličke maščobe in malo soli zamesimo kvašeno testo. Star, bel kruh ali žemlje razrežemo na kocke.

2Na maščobi prepražimo drobno narezano čebulo in, še preden zarumeni, stresemo poleg narezan kruh. Nekaj časa pražimo, nato ohladimo. V maso razbijemo eno (1) jajce, dodamo sesekljan peteršilj in vse to pomešamo s kvašenim testom.

3Ko je masa gladka, oblikujemo iz nje štruco, debelo kot zapestje. Pustimo jo, da na pomokani deski vzhaja, nato pa jo v malo osoljenem kropu pokrito počasi kuhamo.

4Kuhano štruco poberemo iz kropa, razrežemo na rezine in po svoje zabelimo.

Če vas zanima …

Tukaj je nekaj predlogov, kaj bi lahko postregli zraven čeških cmokov:

Mesna omaka ali golaž: Klasična češka mesna omaka ali golaž se odlično poda k cmokom. Lahko izberete goveji, svinjski ali piščančji golaž, ki ga postrežete ob strani.

Kislo zelje: Kislo zelje je tradicionalna priloga v srednji Evropi, ki se odlično ujema s cmoki. Lahko ga pripravite kot dušeno zelje ali kot kislo zelje z dodatki, kot so jabolka, čebula in lovorjev list.

Pecivo krompir: Pečen ali kuhan krompir je preprosta in okusna priloga. Lahko ga postrežete z maslom, drobnjakom in malo soli.

Paradižnikova omaka: Lahka paradižnikova omaka z zelišči, kot so bazilika, origano in timijan, bo dopolnila okus cmokov.

Zelenjavna priloga: Lahko pripravite svežo zelenjavno prilogo, na primer dušeno mešanico korenja, graha, koruze in fižola.

Jogurtova omaka: Osvežilna jogurtova omaka z dodatkom drobnjaka ali peteršilja lahko dodatno izboljša okus cmokov.

Solata: Sveža solata, na primer mešanica rukole, paradajza in kumare, bo dodala lahkotnost jedi.

Omaka iz gobic: Gobova omaka je odlična izbira, saj se odlično ujema s krompirjevimi cmoki. Pripravite jo z gobami, čebulo, smetano in zelišči.

Izbira je odvisna od vaših osebnih preferenc in želja po raznolikosti okusov. Poskusite različne kombinacije, da odkrijete, kaj vam najbolj ustreza.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite