Gabezovo mazilo za poškodbe

Znam svetuje

Gabezovo mazilo je nujna oprema domače lekarne. Gabez (Symphytum officinale L.) je zdravilna rastlina, ki blaži bolečine v mišicah in sklepih, še posebej pa pospešuje nastajanje novega tkiva. Za pripravo mazila uporabljamo korenine, ki jih izkopljemo jeseni.

Sestavine za gabezovo mazilo za poškodbe

  • 1 del (npr. 200g) svežih gabezovih korenin
  • 3 dele (npr. 600g) kokosove maščobe

Postopek

1Gabezove korenine dobro operemo in jih zrežemo na drobne kolobarčke. Damo jih v posodo, zraven pa še kokosovo maščobo. Segrevamo, dokler rahlo ne zacvrči.

2Ogenj zmanjšamo in segrevamo še približno pol ure. Zatem ogenj znova povečamo, segrejemo, da rahlo zacvrči in ugasnemo.

3Gabezove korenine damo v gazo in dobro stisnemo, da zdravilne učinkovine, ki so se držale korenin, pridejo v mazilo. Mazilo nato natočimo v lončke.

3Mazilo uporabljamo na poškodovanem ali bolečem delu telesa 2-3 krat na dan, največ 10 dni naenkrat in največ 6 tednov v letu. Daljša uporaba ni priporočljiva, saj gabez vsebuje pirolizidinske alkaloide, ki lahko poškodujejo jetra. Zdravljenje z gabezovim mazilom lahko ponovimo zgolj 3-krat na leto in ne več.

Otroci, nosečnice, doječe matere in ljudje z obolenji jeter naj gabezovega mazila NE UPORABLJAJO!

Zanimivost

4Korenina gabeza vsebuje pomembno spojino alantoin, ki pospešuje nastajanje novega tkiva. Gabezovo mazilo uspešno uporabljamo pri obolenjih pokostnice, zlomih, izvinih, izpahih, podpludbah in zmečkaninah.

5Pri obnavljanju tkiva pomagajo tudi sluzi in čreslovine, ki so v gabezu ter rožmarinska kislina, ki ima protivnetno, protibakterijsko in protivirusno delovanje ter še izboljšuje cirkulacijo krvi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite