Ko z uลพitkom reฤeลก ลกe.
Sestavine
Strjenka
- 250 ml sladke smetane
- 200 ml mleka
- 30 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 5 listov ลพelatine
Karamela
- 80 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 1 vanilijev sladkor
- 100 g masla
- ลกฤepec soli
Postopek
1ลฝelatino namoฤimo za vsaj 10 minut v hladno vodo. Smetano, mleko in sladkor damo v posodo in segrevamo do vretja, nato odstavimo. ลฝelatino oลพamemo in jo raztopimo v kuhani smetani. Posodice oplaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo maso, malo ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik, da se strdi.
2Sladkor in vaniljev sladkorย damo v kozico in topimo toliko ฤasa, da dobi lepo karamelno barvo. Sladkorja ne meลกamo. Smetano segrejemo do 80ยฐC (ko se na vrhu zaฤne delati skorjica), zlijemo ฤez stopljeni sladkor in kuhamo toliko ฤasa, da se vse skupaj poveลพe in zgosti. Prelijemo v posodico, dodamo maslo in ลกฤepec soli, premeลกamo in pustimo, da se malo ohladi.
3Strjenko vzamemo iz hladilnika, zvrnemo na kroลพnik – to bo ลกlo enostavno, ker smo posodico prej oplaknili s hladno vodo -, polijemo s karamelo in postreลพemo.