Strjenka s karamelno omako

Znam svetuje

Ko z uลพitkom reฤeลก ลกe.

Sestavine

Strjenka

  • 250 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 30 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 listov ลพelatine

Karamela

  • 80 g sladkorja
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 vanilijev sladkor
  • 100 g masla
  • ลกฤepec soli

Postopek

1ลฝelatino namoฤimo za vsaj 10 minut v hladno vodo. Smetano, mleko in sladkor damo v posodo in segrevamo do vretja, nato odstavimo. ลฝelatino oลพamemo in jo raztopimo v kuhani smetani. Posodice oplaknemo s hladno vodo in vanje vlijemo maso, malo ohladimo, nato pa postavimo v hladilnik, da se strdi.

2Sladkor in vaniljev sladkorย damo v kozico in topimo toliko ฤasa, da dobi lepo karamelno barvo. Sladkorja ne meลกamo. Smetano segrejemo do 80ยฐC (ko se na vrhu zaฤne delati skorjica), zlijemo ฤez stopljeni sladkor in kuhamo toliko ฤasa, da se vse skupaj poveลพe in zgosti. Prelijemo v posodico, dodamo maslo in ลกฤepec soli, premeลกamo in pustimo, da se malo ohladi.

3Strjenko vzamemo iz hladilnika, zvrnemo na kroลพnik – to bo ลกlo enostavno, ker smo posodico prej oplaknili s hladno vodo -, polijemo s karamelo in postreลพemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite