Kavna panakota s čokoladno kremo

Znam svetuje

Kavna panakota s čokoladno kremo je sladica, ustvarjena za tiste, ki menijo, da kave ni nikoli preveč. Niti v sladici.

Kavna panakota s čokoladno kremo in njen okus

Panakota (pana cotta) je italijanska sladica, znana po svoji gladki in kremasti teksturi ter nežni sladkosti. Pripravimo jo iz sladke smetane, mleka, sladkorja in želatine, naši kavni panakoti pa smo namesto mleka dodali kavo.

Nežna in kremna tekstura se kar stopi v ustih. Sladka smetana dodaja obilico gladkosti, medtem ko vaniljev strok sprošča svoje nežne arome, ki dopolnjujejo panakoto.

Kavna nota, ki izvira iz instant kave, dodaja presenetljivo globino okusa. in nekoliko pikanten ton, ki dopolnjuje sladkost in ustvarja ravnovesje.

Prehranska vrednost recepta

Prehranska vrednost celotnega recepta (približno):

  • Energijska vrednost: Približno 4800–5400 kJ (1150–1290 kcal)
  • Beljakovine: Približno 12–19 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 65–80 g
    • od tega sladkorji: Približno 55–65 g
  • Maščobe: Približno 90–105 g
    • od tega nasičene maščobe: Približno 55–68 g

Recept za kavno panna cotto s čokoladno kremo predstavlja bogato sladico z visoko vsebnostjo energije.

Sestavine za kavno panakoto s čokoladno kremo

  • maščoba za modelčke
  • 600 g sladke smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 55 g rjavega sladkorja
  • 2 žlički instant kave v prahu, raztopljene v 4 žlicah vode
  • 2 žlički želatine v prahu

Čokoladna krema

  • 150 g sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • 55 g temne čokolade

Postopek

1Modelčke za puding (150 ml) namastimo. V kozico damo sladko smetano, mleko, instant kavo in vaniljev strok, ki ga zarežemo in vsebino dodamo v kozico. Segrejemo na srednje močnem ognju (tekočina ne sme zavreti) in mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Kremo precedimo v stekleno posodo.

2Želatino namakamo 5 minut v 4 žlicah hladne vode. Pustimo jo približno 5 minut, potem pa dodamo v tekočo zmes in dobro premešamo, da se popolnoma stopi.

3Zmes prelijemo v modelčke za panakoto in postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure ali čez noč, da se popolnoma strdi.

4Za čokoladno kremo najprej v majhni kozici segrejemo sladko smetano z žlico sladkorja in grejemo, dokler se sladkor popolnoma ne stopi. Odstavimo z ognja. Nad vodno kopeljo raztopimo čokolado. Stopljeno čokolado dodamo v kremo iz sladke smetane in premešamo, da postane gladka.

5Ko se čokoladna krema ohladi na sobno temperaturo, z njo prelijemo strjeno panakoto in jo za 30 minut vrnemo v hladilnik. Pred postrežbo jo lahko okrasimo s stepeno smetano, sirupom iz borovnic, svežimi jagodami …

Če vas zanima …

Kavna panakota s čokoladno kremo ima bogat in kompleksen okus, ki ga lahko odlično dopolnjujejo drugi okusi:

Sadne omake: Postrezite panakoto s svežim sadjem ali sadnimi omakami, kot so malinova, jagodna ali citrusna omaka. Sveža kislost sadja se lepo dopolnjuje s kremasto teksturo in bogatim okusom sladice.

Karamela: Kavna panakota se odlično ujema s karamelnimi omakami. Ta sladko-gosta omaka doda dodaten sloj okusa in bogatosti.

Kokosova krema: Poskusite servirati kavno panakoto s kokosovo kremo za prijetno eksotično kombinacijo okusov. Kokosova aroma se dobro ujema s kavo in čokolado.

Špinačni ali metin pire: Če želite svežino, lahko k jedi dodate špinačni ali metin pire. Te zelene note bodo dodale kontrast kremasti in čokoladni teksturi.

Mocha ali espresso kava: Postrezite s skodelico moche ali kakovostnim espressom. Okus kave bo dopolnil okus kavne panakote in poudaril kavne note v sladici.

Sladoled ali sorbet: Kremasta panakota se lepo ujema z osvežilnim sladoledom ali sorbetom. Poskusite kombinacije, kot so vanilja, čokolada ali citrusni sorbet.

Drobljenci: Dodajte hrustljavo teksturo z zdrobljenim piškotom ali hrustljavimi oreščki.

Rdeče vino ali kavni liker: Za zaključek obroka razmislite o serviranju panakote z rdečim vinom ali kavnim likerjem za elegantno in harmonično kombinacijo okusov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite