Star recept, ki lajša bolečine v grlu ter pomirja in odpravi suh kašelj. Pijemo ga zvečer, pred spanjem, dokler suh kašelj ne izgine.
Sestavine za žajbelj v mleku
- 200 ml mleka
- 10 lističev žajblja (svežih ali suhih)
- 1-2 žlički sladkorja
Postopek
1V lonček stresemo sladkor in ga na zmernem ognju topimo, da dobi lepo karamelno barvo. Sladkor prilagodimo okusu – mi ga damo toliko, da prekrije dno lončka.
2Stopljen sladkor odstavimo in previdno prelijemo z mlekom. Karamela se nam bo strdila. Lonček postavimo nazaj na ogenj in mešamo po dnu, da se karamela stopi.
3V karamelno mleko damo lističe žajblja in pustimo, da mleko zavre (pazimo, da ne skipi). Lonček odstavimo in pustimo, da se žajbelj namaka še 5 minut.
4Žajbelj odstranimo in mleko pijemo toplo.
Nasvet
1Žajbelj je naravno antibakterijsko zdravilo. Žajbelj v mleku že stoletja uspešno zdravi trdovraten in suh kašelj.