Rižota s kremo iz kozic

Morda vas zanima

- Oglas -

Kremna in okusna rižota je še ena klasika italijanske kuhinje, ki nas bo navdušila.

Sestavine

  • 400 g riža za rižote
  • 800 g kozic
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 50 ml paradižnikove omake
  • 2 čebuli
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 2 stroka česna
  • 1 šopek peteršilja
  • 0,5 dl konjaka
  • 2 dl suhega belega vina
  • 0,3 dl oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Postopek

1Kozice očistimo tako, da jim odstranimo glave, repe in lupine. Na štedilnik pristavimo lonec iz litrom in pol vode, vanj stresemo olupke in glave kozic, dodamo ostrgan in narezan korenček, narezano čebulo, peteršilj in zeleno. Prilijemo še deciliter belega vina, začinimo s soljo in poprom in kuhamo slabo uro – tako dobimo ribji fond, s kateri bomo zalivali rižoto.

2V ponev damo nekaj žlic oljčnega olja in na njem popražimo olupljena stroka česna. Dodamo še olupljene kozice in dušimo minuto, nato zalijemo s konjakom. Mešamo nekaj minut, da izhlapi ves alkohol. Zalijemo s paradižnikovo omako in kuhamo še 10 minut.

3Medtem v večjo ponev damo malo olja in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo riž in pražimo nekaj minut, da riž postekleni. Zalijemo z decilitrom belega vina in pražimo toliko časa, da izhlapi polovico tekočine. Nato začnemo zalivati z ribjim fondom, ki ga prej precedimo.

4Zalijemo s toliko fonda, da je riž pokrit. Pogosto mešamo in dolivamo ribjo osnovo, te mora biti dovolj, da riž ni nikoli suh. Kuhamo približno 15 minut, oziroma po navodilih z embalaže.

5Dokončamo še kremo iz kozic. Nekaj jih vzamemo iz ponve in prihranimo za okras. Ostale pa zmiksamo s potopnim mešalnikom. Prilijemo še smetano za kuhanje, premešamo in pet minut, preden je riž skuhan, v rižoto vmešamo še kremo iz kozic. Poskusimo, če je dovolj slano, lahko še malo dosolimo in popopramo.

6Dodamo še kozice, ki smo jih prihranili, premešamo in, ko je riž kuhan, razdelimo na krožnike.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -