Pečena polenta z zelenjavo iz pečice

Znam svetuje

Pečena polenta z zelenjavo iz pečice je odlična jed s samimi dobrimi sestavinami.

Pečena polenta z zelenjavo iz pečice in njen okus

Pečena polenta z zelenjavo iz pečice ponuja poln okus koruznega zdroba, ki je obogaten s kremno teksturo mleka in rahlim pikantnim pridihom mletega česna. Dodano jajce in nariban sir dopolnita to strukturo z nežno kremnostjo in rahlim okusom sira.

Zelenjavni nadev, sestavljen iz čebule, bučke, korenja, zelja in pora, prinaša svežino in raznolikost okusov. Vse skupaj se združi v harmonično jed z bogatimi, toplimi okusi, ki poudarijo naravno sladkost zelenjave.

Pečena polenta z zelenjavo iz pečice in njena hranila

Ta recept vsebuje različna hranila, ki so prisotna v posameznih sestavinah:

Polenta:

  • Koruzni zdrob: Vir ogljikovih hidratov, vlaknin, beljakovin, vitamina B6, folata in mineralov, kot so fosfor, magnezij in cink.
  • Mleko: Vir beljakovin, kalcija, fosforja in vitaminov, predvsem vitamina D in B12.
  • Jajce: Vir beljakovin, maščob, vitaminov (A, D, E, B12) in mineralov (železo, cink).
  • Mleti česen: Vsebuje antioksidante, fitonutriente in lahko koristi zdravju srca.

Zelenjavni nadev:

  • Čebula: Vir vlaknin, vitamina C, B6 in folata.
  • Bučka: Vsebuje vitamine A, C, B6, folat, magnezij, fosfor in kalij.
  • Korenje: Vir vitamina A, vlaknin in antioksidantov, kot je beta-karoten.
  • Zelje: Nizkokalorična zelenjava, bogata z vlakninami, vitaminom C in vitaminom K.
  • Por: Vir vlaknin, vitamina C, vitamina K in folata.

Preliv:

  • Jajci: Vir beljakovin, maščob, vitaminov (A, D, E, B12) in mineralov (železo, cink).
  • Kisla smetana: Vsebuje beljakovine, maščobe, kalcij in vitamine (B2, B12).
  • Sir: Vir beljakovin, maščob, kalcija in fosforja.

Celoten obrok je uravnotežen in vsebuje raznoliko paleto hranil, vključno z beljakovinami, ogljikovimi hidrati, maščobami, vitamini in minerali, kar prispeva k celoviti prehrani.

Prehranska vrednost pečene polente z zelenjavo iz pečice

Približna prehranska vrednost za celoten recept (vključno s prelivom):

  • Energijska vrednost (kalorije): Približno 1500-1700 kcal
  • Maščobe: Približno 70-90 g
    • Nasičene maščobe: Približno 30-40 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 180-200 g
    • Sladkorji: Približno 40-50 g
  • Beljakovine: Približno 50-60 g
  • Vlaknine: Približno 15-20 g
  • Sol: Približno 1200-1500 mg

Recept ponuja uravnoteženo prehransko vrednost z obiljem beljakovin iz jajc in sira, vlaknin iz zelenjave ter energijsko podporo iz koruzne polente, pri čemer je priporočljivo nadzorovati količino maščob in sladkorjev za bolj zdrav obrok. S pestro kombinacijo hranil je primerna izbira za celoten obrok, ki zadovolji prehranske potrebe in okrepi prehransko raznolikost.

Sestavine za pečeno polento z zelenjavo iz pečice

Polenta

  • 2 dl koruznega zdroba
  • 6 dl mleka
  • sol
  • 1 jajce
  • mleti česen
  • 1 žlica naribanega sira

Nadev

  • 1 velika čebula
  • 1 manjša bučka
  • 1 korenje
  • slaba pest ribanega zelja
  • 1/2 pora

Preliv

  • 2 jajci
  • 1 kisla smetana
  • sol po potrebi
  • nariban sir

Postopek

1Skuhamo polento na mleku ter ji dodamo mlet česen, jajce in žlico naribanega sira. Dobro premešamo. Naložimo jo v pekač primerne velikosti, kjer bo polente 2 cm v višino.

2Posebej popražimo čebulo, ki jo nato enakomerno potresemo prek polente. V ponvi na olju in nekaj žlicah vode podušimo še soljeno zelenjavo po izbiri. Mi smo izbrali bučko, korenje, slabo pest ribanega svežega zelja in pol pora. Potresemo jo prek čebule. Prelijemo s prelivom iz kisle smetane in 2 jajc.

3Po vrhu potresemo malo ribanega sira. Pečemo 30-45 minut na 180 °C. Dolžina pečenja je odvisna od tega, kako zapečen sir želimo.

Če te zanima …

… kako lahko uporabimo to jed:

Kot samostojen obrok: Postrezite kot samostojen obrok, ki vključuje polento z zelenjavnim nadevom. To je odlična izbira za kosilo ali večerjo.

S prilogo: Postrezite kot prilogo k mesu, ribam ali drugim glavnim jedem. Odlično se ujema s pečenim piščancem, puranjem ali ribami.

V sendvičih: Uporabite ohlajeno polento in zelenjavo za pripravo sendviča. Nadevajte v popečen kruh ali pita kruh skupaj z listi solate in drugimi dodatki po želji.

Hladno v solati: Narežite ohlajeno polento na kocke in jo dodajte k solatam za dodaten okus in teksturo.

V obliki prigrizkov: Narežite ohlajeno polento in zelenjavo na manjše koščke ter jih uporabite kot prigrizek na zabavah ali piknikih.

S prelivom: Postrezite s prelivom po vaši izbiri, na primer s paradižnikovo omako ali z bazilikinim pestom za dodatno aromo in okus.

Z dodatnim sirom: Potresite dodaten nariban sir na vrh in ga po želji stopite v pečici za bogatejši okus.

Z dodatkom oreščkov ali semena: Dodajte hrustljavost z oreščki ali semeni, kot so pinjole, orehi ali sončnična semena, za dodatno teksturo in okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite