Špageti carbonara – Spaghetti alla Carbonara

Morda vas zanima

- Oglas -

Spaghetti alla Carbonara, testenine, ki so poznane po vsem svetu, prihajajo iz Rima. Sestavine uporabljene v originalnem receptu za omako carbonara so sušene ličnice (guanciale), rumenjak in sir (pecorino romano), skrivnost kremaste omake pa je v vodi v kateri so se kuhale testenine. Preden k testeninam vmešamo jajčno zmes, ponev odstavimo iz ognja, saj bi se nam v nasprotnem primeru lahko rumenjaki, zaradi previsoke temperature, strdili. Tudi pri tej omaki obstaja kar nekaj različic, nekateri namesto rumenjakov uporabijo cela jajca, guanciale velikokrat zamenja panceta, uporabi se parmezan,… 

Sestavine

  • 200 g špagetov
  • 2 večja ali 3 manjši rumenjaki
  • 60 g ličnic (guanciale)
  • 30 g sira (pecorino romano
  • sol in poper

Postopek

1Guanciale, ki jih lahko zamenjamo s panceto, narežemo na koščke. Stresemo jih v ponev in na nizkem ognju pražimo, da beli del postane prozoren, mesnati del pa se lepo zapeče. 

2Vodo solimo, pustimo da zavre in testenine kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži. Rumenjake damo v posodico in jih vilicami razžvrkljamo.

3Sir naribamo in damo v posodico k rumenjakom, nekaj ga prihranimo za na vrh, popramo po okusu in dobro premešamo. K rumenjakom dodamo 2 žlici vode v kateri se kuhajo testenine in z metlico dobro premešamo, da se sir nekoliko raztopi in se vse sestavine lepo povežejo.

4Ko so testenine kuhane jih odcedimo in pretresemo v ponev, k popečenim ličnicam. Premešamo, odstavimo iz štedilnika in med mešanjem dodajamo rumenjakovo kremo. Mešamo hitro in med mešanjem dodamo še malo vode od testenin (približno 1 zajemalko), da dobimo kremasto omako. Potresemo s preostalim sirom in postrežemo. 

Prejšnji članekOcvrta jabolka
Naslednji članekJabolčni čips v pečici
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -