Špageti carbonara – Spaghetti alla Carbonara

Znam svetuje

Spaghetti alla Carbonara, testenine, ki so poznane po vsem svetu, prihajajo iz Rima. Sestavine originalnega recepta za omako carbonara so sušene ličnice (guanciale), rumenjak in sir (pecorino romano), skrivnost kremaste omake pa je v vodi, v kateri so se kuhale testenine.

Preden k testeninam vmešamo jajčno zmes, ponev odstavimo z ognja, saj se nam bodo v nasprotnem primeru rumenjaki zaradi previsoke temperature strdili. Tudi pri tej omaki obstaja kar nekaj različic – nekateri namesto rumenjakov uporabijo cela jajca, guanciale velikokrat zamenja panceta, uporabi se parmezan … 

Sestavine za špagete carbonara – Spaghetti alla Carbonara

  • 200 g špagetov
  • 2 večja ali 3 manjši rumenjaki
  • 60 g ličnic (guanciale)
  • 30 g sira (pecorino romano
  • sol
  • poper

Postopek

1Guanciale, ki jih lahko zamenjamo s panceto, narežemo na koščke. Stresemo jih v ponev in na nizkem ognju pražimo, da beli del postane prozoren, mesnati del pa se lepo zapeče. 

2Vodo solimo, pustimo, da zavre in testenine kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži. Rumenjake damo v posodico in jih z vilicami razžvrkljamo.

3Sir naribamo in damo v posodico k rumenjakom, nekaj ga prihranimo za na vrh, popramo po okusu in dobro premešamo. K rumenjakom dodamo 2 žlici vode, v kateri se kuhajo testenine in z metlico dobro premešamo, da se sir nekoliko raztopi in sestavine lepo povežejo.

4Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in pretresemo v ponev k popečenim ličnicam. Premešamo, odstavimo s štedilnika in med mešanjem dodajamo rumenjakovo kremo. Mešamo hitro in med mešanjem dodamo še malo vode od testenin (približno 1 zajemalko), da dobimo kremasto omako. Potresemo s preostalim sirom in postrežemo. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite