Sladica z okusom otroštva in nostalgije.
Sestavine
Za omako
- 1 vaniljev strok
- 250 g smetane za stepanje
- 1 žlica sladkorja
Za pečena jabolka
- 4 velika jabolka
- 60 g rozin
- 100 g mandljeve marcipanove mase
- 2 žlici ruma
- 60 g sesekljanih orehov
- 1/2 žličke zmletega cimeta
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
Priprava
1Vaniljev strok prerežemo in postrgamo notranjost. Zavremo 200 ml smetane z vaniljevim strokom in sladkorjem ter jo ohladimo. Rozine operemo in osušimo. Mandljevo maso narežemo na kocke in zmešamo z rozinami, rumom, orehi, s cimetom in sladkorjem. Jabolka operemo in osušimo. Odstranimo jim peščišča in notranjost jabolk pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavi.
2Pečico segrejemo na 200°C. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj zložimo jabolka in jih napolnimo z mandljevo mešanico. Pečemo 30 minut, dokler ne postanejo mehka (plin 3-4 , električna pečica 180 °C).
3Iz omake odstranimo vaniljev strok, preostalo smetano stepemo in jo narahlo vmešamo v omako. Jabolka postrežemo z omako.