Karamelna jabolka

Morda vas zanima

- Oglas -

Jabolka, pomočena v karamelo poznamo iz ameriških filmov, sedaj pa jih znamo narediti tudi doma. Čeprav jih najpogosteje pripravljamo jeseni, naj nam letni čas ne bo ovira.

Sestavine

  • 4 jabolka
  • 4 lesene paličice
  • 300 ml sladke smetane
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 100 g masla
  • 1/2 žličke soli
  • žlička vaniljevega ekstrakta
  • lešniki

Postopek

1Jabolka operemo in osušimo s papirnato brisačko. Odstranimo pecelj in v jabolko zapičimo leseno paličico. Lešnike grobo nasekljamo.

2V posodi z dnom proti prijemanju zmešamo sladko smetano, sladkor, sol in maslo. Med stalnim mešanjem na zmerni temperaturi kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo še toliko časa, da karamela doseže temperaturo 120°C. Vmes večkrat premešamo, da se ne prismodi. Na koncu vmešamo vaniljev ekstrakt, če pa uporabimo vaniljev sladkor, ga dodamo že na začetku k ostalim sestavinam.

3Jabolka pomakamo v vročo karamelno omako in potresemo z grobo nasekljanimi lešniki. Odlagamo jih na peki papir in pustimo, da se ohladijo in karamela nekoliko strdi.

Nasvet

4Če nam ostane še kaj karamele, jo prelijemo v manjšo posodo, pustimo, da se ohladi in nato narežemo na kocke. Tako pripravimo domače karamelne bombone.

5Jabolka lahko narežemo tudi na krhlje, vanje zapičimo paličico ter jih do polovice pomočimo v karamelo in okrasimo po želji.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -