Jabolčni zavitek

Morda vas zanima

- Oglas -

Vsem poznana sladica, v bistvu si ne znamo predstavljati nedeljskih kosil, ki jih je pripravljala naša babica, brez te okusne in brezčasne sladice. Izvira seveda iz Avstrije, danes je pa poznana po vsem svetu, v nadev dodajamo različno sadje, dodatke, pripravljamo skutinega, z rozinami ali brez, skratka ta sladica res nima omejitev. Ampak klasika je pa le jabolčni nadev.

Sestavine

  • Vlečeno testo (recept najdete pod zavihkom kruh in testo- naredimo polovico)
  • 1,2 kg kiselkastih jabolk
  • 2 žlici limoninega soka
  • 80 g drobtinic
  • 40 g masla
  • 65 g sladkorja
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 4 žlice stopljenega masla
  • 10 g sladkorja v prahu

Postopek

1V ponvi, na zmernem ognju stopimo maslo in dodamo drobtinice, mešamo toliko časa, da se drobtinice zapečejo do zlato rjave barve.  Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Primešamo še sladkor in cimet.

2Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in narežemo na majhne koščke, lahko jih tudi grobo naribamo. Pokapljamo jih z limoninim sokom, da nam ne porjavijo.

3Testo na večjem prtu najprej tanko razvaljamo, nato pa razvlečemo na res tanko plahto. Vlečemo ga toliko časa, da lahko skozi njega preberemo časopis 😊.

4Raztegnemo na v pravokotno obliko, krajši rob naj se prilega dolžini pekača.

5Polovico testa namažemo z dvema žlicama masla, drugo polovico pa z drobtinicami. Pustimo nekaj centimetrov roba. Jabolka enakomerno razporedimo po drobtinicah.

6Stranske konce testa spodvihamo, da nam nadev ne bo uhajal med zvijanjem.

7S pomočjo prta testo zavijamo, začnemo na tistem koncu, kjer so nadevana jabolka. Na koncu ga prestavimo na peki papir in sicer tako, da je spoj na dnu. Naš štrudelj s papirjem postavimo na pekač. Dobro ga premažemo s stopljenim maslom.

8Pečico predgrejemo na 200°C, pečemo na srednji rešetki 45-50 minut. Vmes za nekajkrat premažemo z maslom, da se naredili lepo zapečena svetlo rjava skorjica.

9Pečenega malo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Najboljši je še mlačen.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -